Nog geen beoordelingen

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker

De Sint spanning loopt hier in huis al behoorlijk op. Dochterlief heeft al 4 verlanglijstjes gemaakt. “Sinterklaas is toch hartstikke rijk” zegt ze. En mijn kleine mannetje bladert al dagen in de Lego folder. “Mama, ik wil graag alles hebben.” Hmm, de Sint mag nog wel wat bijklussen dit jaar. En anders ga ik maar bijbeunen met zelfgemaakte pepernoten. Mijn kids & vent vonden de spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker onwijs lekker. En ik ben dit keer onpartijdig, want ook spelende vriendjes smulden ervan. En om eerlijk te zijn, kan ik er zelf ook niet van af blijven…..

Voor dit recept, moet je een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel brengen. Daar koop je het volkoren speltmeel. Spelt is een soort oertarwe. Niet zo makkelijk om te verbouwen en wordt voornamelijk alleen biologisch verbouwd. Het bevat daardoor nog zijn oorspronkelijke voedingsstoffen en in ieder geval meer eiwitten dan tarwe. De suiker is vervanger door oerzoet*. Dat is ongeraffineerd suikerrietsap dat is ingedroogd en vermalen tot kleine korrels. Hierdoor zijn voedingsstoffen behouden. Door de rijke smaak zeer geschikt om koekjes of toetjes mee te maken. Let wel, ook deze zoetstof laat je bloedsuikerspiegel stijgen. Gebruik dan ook met mate.

Mijn dochter (7) heeft mij geholpen met de pepernoten. Ik geniet altijd enorm om samen met mijn kids in de keuken te staan. Juist door ze bij het koken en snijden te betrekken, leren ze spelenderwijs over eten. Ze was super trots dat ze alle ingrediënten zelf mocht afwegen. En natuurlijk het deeg maken en balletjes draaien. “Gatver, moet ik hier mijn handen insteken?” Sinterklaas en zoetigheid gaan hand in hand. Het voelt dan ook goed om zelf pepernoten te maken. Nu weet ik tenminste precies wat ik mijn kids voorschotel.

Houd mijn blog in de gaten deze week. Wij hebben niet alleen pepernoten gemaakt, maar ook overheerlijke speculaasjes.

Spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker

Ingrediënten

Aantal personen2 bakplaten
  • 250 gram speltmeel (volkoren meel)
  • 100 gram zachte roomboter
  • 100 gram oerzoet*
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • flinke snuf zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bv. Peren Appelstroop van Zonnatura)
  • 1 ei

Extra nodig

  • Bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden
  • Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog, voeg dan eetlepel water of amandelmelk toe
  • Draai kleine balletjes van het deeg
  • Bak de pepernoten in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze hard worden

Linda’s Tips

  • Tip: wil je nog een stap gezonder? Gebruik dan kokosbloemsuiker in plaats van oerzoet.
  • Tip: met een paar kleine aanpassingen, kan je met dit recept ook overheerlijke speculaas zonder geraffineerde suiker maken.
  • *je kunt dit vervangen door palmsuiker, kokosbloesemsuiker of gewone suiker.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.