Keuken ontwerpen: 9 tips voor je droomkeuken

Ga je verhuizen of verbouwen en wil je een nieuwe keuken uitzoeken? Neem uitgebreid de tijd om je te oriënteren op je droomkeuken. Lees deze tips voor een keuken ontwerpen, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Waar begin je met een keuken ontwerpen?

Keuken ontwerpen doe je zo

In dit blog neem ik je mee in de verschillende punten waar een goed keuken ontwerp aan moet voldoen. Een nieuwe keuken koop je voor minstens 15 jaar. Het is een flinke uitgave en die wil je weloverwogen doen.

Tips keuken ontwerpen, indeling van de keuken

1. Inspiratie

Inspiratie voor een keuken ontwerpen vind je overal. Pinterest is de ideale visuele zoekmachine wanneer je op zoek bent naar woonkeuken inspiratie. Maak een bord vol met inspirerende foto’s, zodat je de keuken ideeën op 1 plek terug kunt vinden. Blader door woonbladen en vraag keukenbrochures op. Het heeft mij goed geholpen door vrienden, familie en bekenden te vragen naar hun ervaringen en tips. Is een Quooker bijvoorbeeld echt onmisbaar in de keuken? Van welke beslissing heb je spijt? Daarnaast geeft het bezoeken van showrooms een beeld van de verschillende mogelijkheden en laatste trends. Check direct de reviews met de ervaringen van anderen, zodat je kunt bepalen of de keukenspecialist iets voor je is.

2. Budget voor de keuken

Een nieuwe keuken kopen is een flinke investering. Bepaal van tevoren wat je maximaal wilt/kunt uitgeven. Vanzelfsprekend wil je een keuken van goede kwaliteit, die er mooi uit ziet, de juiste apparatuur heeft en bij je huis past. De kosten hiervoor lopen nogal uiteen. Het formaat van de keuken, gekozen keukenapparatuur en gebruikte materialen zijn van invloed op je budget. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor het demonteren van de oude keuken of het verleggen van leidingen en electra. Ga je over op koken op inductie? Let erop dat er extra werkzaamheden kunnen zijn, zoals een perilex aansluiting. Houd ook rekening met eventuele extra kosten zoals betegelen van een muur, schilderkosten en installatie van een nieuwe keuken.

3. Functie van de keuken

Een keuken heeft tegenwoordig verschillende functies. Het is een multifunctionele leef- en kookruimte. De keuken is lang niet meer alleen de plek om te koken, maar ook om te borrelen met familie en vrienden, te ontbijten met het gezin, huiswerk te maken of zelfs te werken. Zorg dat je in kaart hebt welke functies jouw keuken dient te hebben.

Tips keuken ontwerpen, functie van de keuken

4. Keukenindeling

Een veelgemaakte fout bij een keuken ontwerpen is om direct naar een keukenstijl te kijken. Kijk eerst naar een keukenindeling op basis van de beschikbare ruimte. Heb je ooit gehoord van de keukendriehoek? Dit is een denkbeeldige en een zo efficiënt mogelijke ruimte tussen de spoelbak, koelkast en kookplaat. Deze driehoek verschilt per ruimte en keuken afhankelijk van de keukenvorm. Je kunt kiezen uit:

  • een rechte keuken
  • een L-vormige keuken
  • een U-vormige keuken
  • een parallelle keuken
  • een kookeiland

Bij de keukenindeling hoort ook voldoende opbergruimte in je keuken. Denk na over de type kasten die je wilt. Van hoekkasten, lades, rolluikkasten, kolomkasten tot bovenkasten. Wat doe je met grote apparaten, zoals een keukenmachine? Deze neemt veel ruimte in op het aanrecht, dus een goede opbergplek kan essentieel zijn.

Tips keuken ontwerpen, koffiecorner

5. Keukenstijl

De keuken is tegenwoordig vaak het hart van het huis of het verlengstuk van de woonkamer. Stem je keuken qua kleur en inrichting af op de rest van je woonkamer. Laat kleuren en materialen terugkomen, zodat het één geheel vormt. Het gekozen materiaal en kleur bepalen immers de uitstraling van je keuken.

6. Werkblad

Het werkblad is ook mede bepalend voor de looks in de keuken. Er zijn verschillende soorten materialen, diktes en kleuren. Ook hier geldt aan welke eisen dient het blad te voldoen? Voor mij is voldoende werkruimte van belang voor de ontwikkeling van de recepten. Een werkblad moet naast hygiënisch ook onderhoudsvriendelijk zijn. Een hittebestendig blad is handig, zodat je zonder nadenken een hete pan op het aanrecht kunt zetten. Een werkblad dat kras en vlekbestendig is, is praktisch zeker met (jonge) kinderen in huis. Nog een tip: laat je goed adviseren over de hoogte van het aanrechtblad, zodat degene die het meeste kookt comfortabel in de keuken werkt.

7. Keukenapparatuur

Een keuze van keukenapparatuur is persoonlijk. Uiteraard kies je voor een koelkast, oven en kookplaat. Een vaatwasser, maar ook een magnetron kun je bijna niet meer wegdenken uit de keuken. De afzuiger is waarschijnlijk het minst populaire apparaat in de keuken, alleen wel belangrijk. Wil je de afzuigkap in het zicht of kies je voor een afzuigsysteem in de kookplaat. Als het budget het toelaat, kun je kiezen voor een kokendwaterkraan of een stoomoven. Voor de koffieliefhebber staat misschien een ingebouwde koffiemachine of een koffiecorner op het wensenlijstje. Maak de keuken helemaal complet met een wijn-klimaat kast om wijn te koelen en te bewaren.

Ook niet onbelangrijk zijn extra stopcontacten voor een blender of een keukenmachine. Tegenwoordig zijn er mooie oplossingen voor geïntegreerde stopcontacten in het keukenblad.

Tips keuken ontwerpen, keukenapparatuur

8. Verlichting

Goede verlichting is belangrijk in de keuken en mag niet ontbreken bij de tips voor een keuken ontwerpen. Als het past binnen de woning is daglicht het belangrijkste licht in de keuken. Kijk goed welke raamdecoratie in je keuken hierbij hoort, zodat je kunt spelen met de lichtinval. Wij hebben gekozen voor Veneta.com voor het hele huis. Na een advies gesprek aan huis, hebben wij houten jaloezieën met ladderband hangen in de keuken. Ik ben hier nog steeds zo blij mee. Daarnaast dient de keukendriehoek goed verlicht te worden tijdens het koken en voorbereiden. Tegelijkertijd wil je gezellig sfeerlicht hebben als je met familie of vrienden in de keuken zit. Dimbare verlichting is ideaal in dat geval.

Keuken ontwerpen tips, raamdecoratie

9. Neem je tijd en geniet

Een nieuwe keuken uitzoeken kost tijd. Laat je niet gek maken door offertes met fikse kortingen die alléén vandaag geldig zijn. Zorg dat je verschillende offertes naast elkaar kunt leggen, laat verschillende keuken ontwerpen maken en weet dat er altijd onderhandelingsruimte is. Geniet van het hele proces om zo jouw droomkeuken te ontwerpen.

Wil je deze keuken ontwerpen tips opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Tips keuken ontwerpen

Dit artikel is een samenwerking met Veneta.com Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.