Haal het ijs uit de vriezer.
Maal de speculaasjes fijn in de hakmolen van de staafmixer. Verwarm de boter in een klein steelpannetje en voeg de vermalen speculaas toe.
Bekleed een kom met huishoudfolie. Trek dit goed strak en zorg dat er folie over de randen heen hangt. Voeg het ijs toe en druk goed aan, zodat het ijs de vorm van de kom aanneemt. Zorg dat je 0,5 cm onder de rand blijft met het ijs. Voeg het speculaas boter mengsel toe aan het ijs en druk goed aan en sla de folie erover. Zet de ijstaart in de vriezer.
Haal de ijstaart vlak voor het serveren uit de vriezer. Smelt de pure chocolade au bain-marie. Neem een steelpannetje met een laagje water, zet hierop een hittebestendige kom die het water niet raakt. Breng het water aan de kook en breek de chocolade en leg in de kom. Roer met een spatel totdat alle chocolade is gesmolten. Haal de ijstaart voorzichtig uit de schaal (trek aan het huishoudfolie) en zet op een bordje. Drizzle de chocolade over de speculaas ijstaart.
Decoreer met Sinterklaas snoepgoed en kruidnoten eromheen en vermaal eventueel een paar kruidnoten of 1 speculaasje.