Spoel de witte bonen af om eventueel overtollig zout te verwijderen. Laat de bonen goed uitlekken in een zeef. Als de bonen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Maal de bonen, ui, knoflook, havermout en mosterd tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de keukenmachine of maatbeker van de staafmixer. Voeg naar smaak zout toe.
Bewaar het mengsel minimaal een half uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken intrekken en neemt de havermout het vocht op. Het zorgt er ook voor dat de balletjes niet uit elkaar vallen in de pan.
Was en schil de aardappelen. Snijd in stukken en kook in 20 minuten gaar. Stamp tot een puree met een scheutje warme melk en een klontje roomboter.
Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Mocht het mengsel iets de droog zijn, maak je handen dan vochtig met water. Om even grote balletjes te draaien, heb ik gebruik gemaakt van een maatlepel.
Verwarm een koekenpan met de olijfolie. Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijf de balletjes goed bewegen, zodat ze aan alle kanten gebakken worden.
Kook ondertussen de snijbonen in 8-10 minuten gaar.
Serveer de snijbonen stamppot met de witte bonen balletjes.