Ga terug
+ porties

Kenmerken

Porties 8 stuks

Ingrediënten

  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 175 - 250 ml melk
  • 1 zakje gist
  • 2 theelepels suiker
  • 75 ml yoghurt
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 500 gram bloem

Gehaktvulling

  • 1 groene lange Turkse paprika (alternatief groene paprika) - in grove stukken
  • 3 tomaten - in grove stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handje vol peterselie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ui
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels Öncü peperpasta (Tatli - biber salcasi*)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
  • 1 eigeel

Optioneel

  • sesamzaad

Zo maak je het

  • Verwarm 175 ml melk en alle zonnebloemolie in een steelpannetje tot het lauwwarm is. Zet het vuur uit, voeg gist toe en roer door elkaar.
  • Voeg het melk mengsel in een grote kom. Voeg eerst de suiker toe, zodat deze smelt. Vervolgens mag de yoghurt, ei, zout en als laatste de bloem erdoor. Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te droog, voeg dan meer melk toe. Of meer bloem mocht het deeg te nat zijn.
  • Dek het deeg af met vers houdfolie en laat op warme plek rijzen een uur of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Terwijl het deeg rust, maken we de gehaktvulling. Voeg Turkse paprika, tomaten, knoflook, peterselie, komijn, witte peper toe aan de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine en maal fijn. Snijd de ui heel fijn (dit doe je niet in de keukenmachine, want dit wordt anders snot).
  • Doe het gehakt in een kom, voeg de gesneden groente, ui, tomatenpuree, peperpaste, olijfolie en zout eraan toe en kneed door elkaar. Zet het gehakt tot gebruik in de koelkast. Dit is een tip van mijn vader, zo kunnen de smaken goed intrekken.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er bollen van, rol deze iets langwerpig en zet 15 minuten opzij.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Strooi een klein beetje bloem op het aanrecht en rol het stukje deeg uit tot een langwerpige plak.
  • Leg deze plak op de bakplaat en verdeel er 1/8 van de vulling over.
  • Vouw de zijkanten omhoog en knijp de punten tegen elkaar. Draai de punten een kwartslag en knijp ze stevig vast. Klop een eigeel los en besmeer de zijkanten met eigeel. Strooi het sesamzaad erover. Herhaal dit met de andere stukken deeg. Op een bakplaat passen 3 pides. Bak de Turkse pides in 15-17 minuten goudbruin en gaar.

Linda's tips

  • *de peperpasta is ook heerlijk door een stoofgerecht, soep, omelet of roerbak gerecht.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl