Boen de aardappel schoon. Snijd in hele dunne plakken met een mandoline of een scherp mes. Was met ijskoud water. Nu heb ik regelmatig gelezen dat het helpt om bij zoete aardappel frietjes de partjes 30-60 minuten in ijskoud water te weken. Hiermee zou je de zetmelen verwijderen. Nu had ik nacho's voorbereid om vervolgens mijn dochter op te halen van sport. Voor de zekerheid heb ik de schijfjes in koud water gelegd. Vervolgens goed afdrogen met een theedoek of keukenpapier. Kruid met de gember en koriander en gebruik naar smaak gemalen zeezout.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de zoete aardappel nacho's over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Zet 10-12 minuten in de oven en draai de nacho's halverwege om. Proef, indien de aardappel nog te rauw is, zet de schalen nog even terug in de oven.
Ondertussen spoel je de bonen en maïs af en laat uitlekken.
Snijd de rode ui in ringen en snijd de tomaatjes doormidden. De gerookte kip en paprika snijd je in blokjes en rasp de cheddar.
Haal de bakplaten met de zoete aardappel nacho's uit de oven. Neem een ovenschaal, bekleed met bakpapier en voeg 1 laag zoete aardappel toe. Vervolgens de bonen, maïs, paprika, kip en ui. Eindig met de 2e laag zoete aardappel en de geraspte kaas.
Zet 15 minuten in de oven.*
Serveer met nacho's chips, zoete chili saus, een avocado in blokjes en partjes limoen.
Bij een authentieke Mexicaanse maaltijd hoort natuurlijk crème fraîche. Super lekker, alleen zijn mijn gezinsleden hiervoor intolerant. Ter vervanging maak ik een kruiden yoghurt saus. Meng Griekse yoghurt met de kruiden, geperst teentje knoflook, sap, zout en een stukje fijn gesneden peper voor extra pit tot een saus. Het lekkerst is als de smaken van de kruiden yoghurt even kunnen intrekken in de koelkast.