Ga terug
–+ porties

Kenmerken

Porties 3 potten

Ingrediënten

  • 650 gram kweeperen
  • sap van 1/2 citroen
  • 500 gram geleisuiker

Zo maak je het

  • Was de kweeperen onder stromend water en gebruik een schone droge theedoek om het donslaagje te verwijderen.
  • Snijd de kweepeer met schil en klokhuis in stukjes.
  • Voeg de kweepeer toe aan een pan met dikke bodem. Voeg het citroensap toe en vul aan met water totdat de kweepeer net onderstaan. Breng aan de kook en laat 45 minuten zachtjes koken totdat het fruit zacht is.
  • Zeef het fruit in delen boven een grote kom. Wrijf met een lepel het vocht en wat vruchtvlees uit de stukken peer.
  • Meet de hoeveelheid opgevangen vocht, want per 500 ml vocht mag je 450 gram geleisuiker toevoegen. Breng de kweepeer met suiker opnieuw aan de kook in een schone pan met dikke bodem. Laat de gelei 4 minuten goed doorkoken. Roer af en toe met een pollepel.
  • Om te checken of de jam goed geleert maakt Philippine gebruik van de schoteltjes test. Terwijl de jam kookt zet je een schoteltje in de vriezer. Na de kooktijd schep je een lepel jam op het koude bordje. Trek er met je vinger een streep door. Als de jam niet samenvloeit dan is de jam klaar. En anders kook je de jam nog even goed door op hoog vuur.
  • Vul de potten tot aan de rand met de kweeperen jam. Voeg eventueel gemorste jam aan de buitenkant goed weg.
  • Sluit de potten goed af en laat 10 minuten op hun kop staan. Laat afkoelen en bewaar de potten op een droge, donkere plek. De kweeperen gelei is zeker 6 maanden houdbaar.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl