Kook de cavolo nero 10 minuten in een laagje water.
Zet ondertussen een andere pan op en kook hierin de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing.
Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan of wok. Snijd de knoflook fijn. Fruit de knoflook, rozemarijn en afgegoten cavolo nero 5 minuten.
Spoel de kikkererwten af en pureer de helft fijn met een staafmixer.
Snijd de kabeljauw in stukken.
Voeg de gepureerde kikkererwten, de overgebleven hele kikkererwten, kabeljauw, zongedroogde tomaat en tagliatelle aan de cavolo nero toe. Gooi het kookvocht niet weg, want hiermee wordt de soep aangelengd. Voeg net zoveel toe als je lekker vindt. Mijn voorkeur is een dikke soep zonder teveel vocht.
Laat de soep nog 5 minuten op een laag pitje staan.
Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper, zeezout en olijfolie. Serveer eventueel met een stuk boerenbrood.