Start met de bereiding van het deeg voor het speltbrood. Meng een beetje van het water met de gist en roer door elkaar. Zo heeft de gist de kans om goed op te lossen.
Meng de bloem met het zout, voeg het gistpapje en het water toe in een kom. Maak een elastisch deeg. Kneed een minuut of 5 op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel deeg.
Leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige doek op een warme plaats en laat 1 uur rijzen.
Maak het deeg voor het bruine brood. Herhaal stap 1 tot en met 3. Het enige verschil is dat je bij stap 2 naast de speltbloem ook het volkoren meel toevoegt.
Laat ook dit deeg een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
Maak 8 bollen per deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 1 bol in het midden. Leg 5 bollen ertegen en vervolgens 10 bollen eromheen. Vervolgens het deeg opnieuw 30 minuten laten rijzen onder een vochtige doek.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bollen voor het bakken met een los geklopt eitje en strooi de topping naar keuze erover. Bak goudbruin in 25 - 30 minuten in de oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.