Ga terug
–+ porties

Kenmerken

Porties 1 brood

Ingrediënten

  • 600 gram speltmeel
  • 10 gram zout
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 6 gram gedroogde gist
  • 460 gram warm water
  • 1 ei

Garnering

  • speltvlokken zonnebloem- en pompoenpitten

Extra nodig

  • grote kom, kleine kom en bakblik (groot cakeblik)

Zo maak je het

  • Doe de gist en het warme water in de grote kom en laat oplossen.
  • Meng in de kleine kom het meel, zout en de zonnebloempitten en pompoenpitten door elkaar.
  • Voeg vervolgens het droge mengsel bij het natte mengsel. Meng door elkaar met een houten pollepel. Daarna kneden tot een soepel deeg. Afdekken met de kleine kom van het droge mengsel.
  • Laat 10 minuten staan. Herhaal het proces van kneden, afdekken en 10 minuten laten staan in totaal 3x. Hierna moet je een mooie stevige bal hebben. Opnieuw afdekken en 1 uur laten rijzen (afgedekt door kleine kom).
  • Haal het deeg uit de kom en druk met je knokkels de lucht uit het deeg.
  • Bestuif je werkblad met bloem en leg de deegbal erop. Het deeg platduwen en de linker- en de rechterkant uitrekken. Vouw beide kanten naar het midden. Draai het brood een kwartslag, wederom de linker- en de rechterkant uittrekken en opnieuw naar het midden vouwen. Nu heb je als het goed is vanzelf een broodvorm gekregen.
  • Leg het deeg met de gevouwen kant (lees: naad) in de ingevette bakvorm, zo ligt de mooie kant boven. Bij mij was het brood smaller dan het blik, geen enkel probleem. Smeer de bovenkant van het brood in met een losgeklopt eitje en strooi de pitten en speltvlokken erover. Druk voorzichtig aan met je hand, zodat ze niet loslaten. Laat het deeg voor de laatste keer rijzen 30-40 minuten.
  • Afhankelijk van je oven, verwarm je deze voor op 200 of 180 graden. Ik heb een heteluchtoven dus kies voor 180 graden en bak het brood in 45 minuten bruin. Haal het brood uit het blik, even erop tikken, als het hol klinkt is het brood gaar. Zo niet, dan zet je deze nog even terug in de oven.

Linda's tips

  • Tip van mijn vader: het brood eerst laten afkoelen voor je het snijdt dat bevorderd de malsheid.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl