Ga terug
–+ porties

Kenmerken

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord Makkelijke recepten, Ovenschotel recepten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappel
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • snuf peper en zout
  • 75 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 ml slagroom
  • olie om in te vetten
  • extra nodig: mandoline
  • liefst ronde ovenschaal 23 cm

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snijd in flinter dunne plakjes van 2 mm dik. Hiervoor gebruik ik een mandoline, maar je kunt dit ook met een heel scherp mes doen.
  • Vet een ronde ovenschaal in met olijfolie. Leg de plakjes zoete aardappel in een mooie ring in de schaal.
  • Pers de knoflook uit, ris 3 takjes tijm en een snufje peper en zout door de slagroom. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en meng ook door de room. Giet het mengsel over de zoete aardappel.
  • Dek de zoete aardappel af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de oven. Verwijder het folie en bak nogmaals 20-25 minuten zonder folie. Strooi er nog wat verse tijm overheen.

Linda's tips

  • Voorbereiding voor kerst: bereid dit bijgerecht voor tot stap 3. Bewaar de zoete aardappel gratin in de koelkast en schuif 's avonds de oven in.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl