Nog geen beoordelingen

Zoete aardappel bowl met zwarte bonen

. Vandaag heb ik weer eens een smakelijk lunchrecept voor jullie klaargezet. Deze zoete aardappel bowl met zwarte bonen is een lust voor het oog. Een feestje voor de smaakpupillen en super makkelijk te maken.

Zoals jullie weten ben ik door het bonenplatform Blije Boon gevraagd om verschillende recepten met bonen te ontwikkelen. Op deze samenwerking ben ik heel trots, want deze is mij op het lijf geschreven. Zeker één keer per week zet ik bonen op tafel en dat beperkt zich niet tot de avondmaaltijd. Juist ook voor de lunch zijn bonen een ideale vervanger voor de boterham met vleeswaren.

Bonen in blik, pot of stazak mogen dan ook niet ontbreken in mijn voorraadkast. Het handige hieraan is dat bonen direct klaar zijn voor gebruik. Binnen 3 minuten staat deze snelle lunchsalade of een bieten linzen salade op tafel.

Bonen zijn – naast dat ze super lekker zijn – ook nog eens heel gezond. Van nature zitten ze boordevol eiwitten en langzame koolhydraten. Bij een dagje zonder vlees zijn bonen dus een perfect alternatief. Probeer deze kikkererwten curry eens, zelfs manlief mist het vlees niet!

Kortom: ik ben fan en ik hoop jullie te inspireren om vaker bonen te eten. Daarbij zijn ze ook nog eens voordelig voor je portemonnee en goed voor het milieu. Genoeg argumenten om de boon eens uit te proberen, toch?

Maar laten we even terug gaan naar mijn recept. In mijn artikel van de hartige Mexicaanse taart heb ik een oproep gedaan welke boon in dit blog in de spotlight mag staan. Er kwam van alles voorbij van kapucijners, flageolettes, linzen, kikkererwten tot zwarte bonen. Bij de zwarte boon moest ik direct aan de combinatie van zoete aardappel denken. Dit zijn echte smaakvrienden. Na het eten van deze bowl, kun je de hele middag vooruit.

zoete aardappel bowl met zwarte bonen

Zoete aardappel bowl met zwarte bonen

Ingrediënten

Aantal personen1 persoon
  • 1 kleine zoete aardappel (150 -200 gram)
  • snufje cayenne peper
  • 160 gram zwarte bonen
  • 70 gram maïs
  • 1/2 kleine avocado
  • 1 tomaat
  • optioneel: verse koriander

Dressing

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel chili saus
  • 1/2 eetlepel limoensap (of azijn)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Borstel de zoete aardappel schoon. Snijd hem in gelijke stukken en bestrooi deze met de cayenne peper. Rooster in 25-30 minuten in de oven.
  • Spoel de zwarte bonen en maïs even af. Snijd de avocado in een waaier en de tomaat in stukjes.
  • Maak een dressing van de olijfolie, chilisaus en limoensap.
  • Neem een kom. Vul met de zoete aardappel, zwarte bonen, maïs, avocado en tomaat. Giet de dressing erover en bestrooi eventueel met verse koriander.

Linda’s Tips

  • Tip: rooster de zoete aardappel ‘s avonds, zodat je de volgende ochtend de bowl zo in elkaar gedraaid hebt.
  • Tip: Als je wilt, kun je deze zoete aardappel bowl ook uitbreiden tot een hoofdmaaltijd. Kook een kopje rijst en voeg eventueel een stukje feta toe.

Enne, met welke boon mag ik een volgende keer aan de slag? Het wordt een feestelijk recept voor de decembermaand. Laat je in de reacties weten welke boon je graag terugziet in een volgend blog? Kijk ook even op de site van Blije Boon of download het receptenboekje vol boneninspiratie.

zoete aardappel bowl met zwarte bonen

Dit artikel betreft een samenwerking met het bonenplatform Blije Boon. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.