Nog geen beoordelingen

Zelf zuurvlees maken

Beloofd is beloofd hier is dan het recept voor zelf zuurvlees maken. Ik had dit gerecht tot een paar weken terug nog nooit gegeten (!). Voor een echte zuurvlees ervaring moet je natuurlijk in Limburg zijn. Manlief en ik hadden een super weekendje quality time in Stein (Zuid Limburg). Hier heb ik dit heerlijke stoofvlees twee keer gegeten.

Het is zo fijn om even samen weg te zijn. Je hoeft echt niet direct een weekendje Barcelona te boeken om een vakantie gevoel te krijgen. Nederland is zo mooi en Stein is echt een onontdekte parel in het zuiden van het land. Van historie, natuurlijk, sportief, cultuur en ook culinair is er van alles te beleven. In mijn vorige blog met tips voor eten en drinken in Stein lees je er meer over. Wij komen graag nog eens terug, want we hebben echt genoten.

Bij thuiskomst vroeg ik jullie om een zuurvlees recept en daar hebben jullie en masse gehoor aan gegeven.Van foto’s van originele Mestreechse recepten, handgeschreven papiertjes, een vertaalde versie in de mail tot verschillende linkjes. Ik heb alle berichtjes bekeken en hiermee zelf zoervleis gemaakt. De basis bestaat uit rundvlees, uien, azijn, laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels, ontbijtkoek en appelstroop. Daarnaast bestaan er allerlei variaties met jeneverbes en suiker. Als basis heb ik dit zuurvlees recept gebruikt. Mocht je de echte originele smaak zoeken, dan heb je paardenvlees nodig. Geen nood, rundvlees voldoet prima.

De bijzonder smaak van zuurvlees ontstaat doordat het vlees 24 uur moet marineren in azijn en water met specerijen. Ik heb het recept twee keer gemaakt om tot een juiste bereiding te komen. Zo had ik de eerste keer teveel ontbijtkoek en appelstroop gebruikt. Daarbij had ik de uien gebakken met het vlees. Persoonlijk vind ik het lekkerder om de uien apart te bakken en toe te voegen aan het aangebraden vlees.

Zelf zuurvlees maken

Zelf zuurvlees maken

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 500 gram runder riblappen
  • 1,5 kopje azijn
  • 1,5 kopje water
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 3 uien
  • boter
  • 1 – 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 – 2 eetlepels appelstroop
  • snufje peper en zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd het vlees in blokken. Laat het 24 uur weken in azijn, water, peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels. Mocht het vlees niet helemaal onder staan, voeg dan gelijke delen azijn en water toe.
  • Snijd de uien in stukjes en verwarm een pan met dikke bodem en boter. Bak hierin de ui in 5 minuten zacht. Haal de ui uit de pan.
  • Haal het vlees uit de marinade (marinade niet weggooien), dep droog met keukenpapier. Voeg opnieuw boter toe aan de pan en bak hierin het vlees rondom bruin. Doe de gebakken ui terug in de pan met de marinade en kruiden. Laat ongeveer 3 uur zachtjes pruttelen met de deksel een klein stukje van de pan geschoven.
  • Om de jus te binden en om smaak te brengen voeg je ontbijtkoek en appelstroop toe. Begin met 1 plak koek en 1 eetlepel appelstroop. Proef en voeg eventueel een dubbele hoeveelheid toe. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Serveer het zuurvlees met dikke frieten en appelmoes.

Linda’s Tips

  • Tip: voeg de peperkorrels en kruidnagels toe aan een thee ei, zodat je die gemakkelijk uit het zuurvlees kunt halen.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Ik bezocht Stein op uitnodiging van VVV Zuid- Limburg. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.