5 uit 3 beoordelingen

Zelf saté maken

Oh wat ben ik gek op saté, zolang dit maar zelfgemaakt is. De kant en klare verpakkingen of zelfs die van de slager, vind ik niet zo lekker. Hier zit een bepaald typisch smaakje aan, dat ik niet thuis kan brengen. Zelf saté maken is heel eenvoudig. Met de juiste ingrediënten op voorraad zijn de spiesen zo gemaakt.

Op Bali heb ik een paar keer saté gegeten. Nou dat lijkt absoluut niet op de saté zoals wij die eten. De Indonesische variant is nogal bewerkelijk en wordt alleen met speciale gelegenheden gemaakt. Het gerecht is daar ook geler van kleur en wordt bereid met andere ingrediënten.

Sate maken van kip.

Mijn zelfgemaakte saté is meer een westerse variant met Oosterse ingrediënten én lekker snel. Voor de kip neem ik bewust kipdij filet. Dit stukje vlees is vetter en lekkerder van smaak. De basis van de marinade is sojasaus. Mijn persoonlijke favoriet is Kikkoman met de groene dop (nonspon). Deze bevat namelijk minder zout en is net zo lekker. Een voordeel is dat je na een paar uur niet zo’n dorst hebt.

Sesamolie is ook zo’n ingrediënt dat onmisbaar is in de Aziatische keuken. Vervang gerust door neutrale olijfolie. De kruiden hebben jullie hopelijk inmiddels standaard in huis. De marinade voor de saté kun je ook gebruiken voor een Oosterse maaltijd met rijst en roerbakgroente. Ideaal!

Laat de zomer maar komen. Zet de ingrediënten op voorraad en ga zelf saté maken zodra de eerste zonnestralen weer te zien zijn.

Zelf sate maken

Zelf saté maken

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 500 gram kippendijen filet of kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bruine suiker of honing
  • 4 eetlepels sojasaus Kikkoman less salt
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • optioneel voor extra pit: 1/2 theelepel sambal of mespuntje chilipoeder
  • extra nodig: 8 – 12 houten saté prikkers
  • lekker voor erbij: pindasaus

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd de kip in gelijke stukjes.
  • Snijd de teentjes knoflook fijn. Maak een marinade van de knoflook, bruine suiker (honing), sojasaus, sesamolie en de kruiden. Leg de kip met de marinade in een ondiepe schaal en marineer minimaal 2 uur. Schep alles af en toe om.
  • Week de houten saté prikkers in een bak met water. Dit zorgt ervoor dat ze straks niet aanbranden.
  • Haal de kip uit de marinade en rijg aan de saté prikkers.
  • Rooster de saté op de barbecue of in een grillpan 6 tot 8 minuten totdat de kip gaar is.
  • Serveer met zelfgemaakte pindasaus.
e book barbecue recepten

E-book barbecue recepten

In dit E-book zijn 15 makkelijke recepten voor de barbecue verzameld met vlees, vis of vegetarisch. Daarnaast vind je een aantal fijne bijgerechten zoals salades, sauzen en drankjes.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf sate maken voor bij de barbecue

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.