4 uit 4 beoordelingen
bereiding 10 minuten

Zelf filet americain maken

Met al die vegetarische recepten op mijn site, zou je bijna vergeten dat ik een slagersdochter ben. Mijn vader is er nog één van de ouderwetse stempel. Hij maakte altijd zijn eigen worst, paté en beende het vlees zelf uit. Inmiddels is mijn vader al jaren met pensioen en is hij een fervent hobbykok geworden. Zelf filet americain maken kan hij als geen ander. Ik deel dan ook graag zijn recept met jullie.

Misschien moet ik mijn vader maar eens vragen als gastblogger. Ik heb al zijn speltbrood op de site staan. Ook voor dit recept kreeg ik een handgeschreven recept. Te gek! Dit papiertje bewaar ik zorgvuldig. Let ook op de achterzijde met zijn tip: de tartaar moet beslist vers zijn!

Handgeschreven recept van mijn vader.

Voor dit zelfgemaakte broodbeleg recept fiets ik met plezier even langs de slager om kakelverse tartaar te halen. Ter plekke werd dit voor mij gemaakt! Vervolgens naar de overkant om nog even een potje augurkjes te halen, want die had ik niet meer in huis. Bij thuiskomst heb ik direct mijn vaders recept opgevolgd.

Wauw, zo ken ik filet americain helemaal niet. Kijk eerst maar eens naar de kleur. De kant en klare filet is vaak oranje en deze zelfgemaakte filet americain is rood (leverachtig). Er komen geen kleur-, geur- of smaakstoffen bij aan de pas en ook geen conserveringsmiddel. Hierdoor zal de zelfgemaakte filet americain na 1 dag verkleuren. Precies zoals het hoort.

Even terug naar de smaak. Je proeft geen saus maar puur op smaak gebracht rundvlees met een saus van mayonaise, ketchup, olijfolie, citroensap, mosterd en worcestersaus. Vervolgens wat kruiden en het sjalotje en de augurkjes maken dit broodbeleg helemaal af. Of smeer dit heerlijk goedje op een toastje natuurlijk.

zelf filet americain maken

Zelf filet americain maken

Ingrediënten

1 portie
  • 1 sjalotje (2 eetlepels fijngesneden)
  • 2-4 kleine augurkjes
  • 1 theelepel kappertjes
  • 200 gram verse tartaar
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel tomaten ketchup
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 scheutje worcestersaus
  • snufje zout peper en cayennepeper naar smaak
  • 1/2 theelepel paprikapoeder

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je zelf filet American (200 gram)

  • Zorg dat je het sjalotje, de augurkjes en kappertjes heel fijn snippert. Meng met alle ingrediënten goed door elkaar en laat de filet americain een uurtje intrekken.
  • Vervolgens proef je of de filet americain genoeg op smaak voor je is. Voeg gerust wat meer peper, worcestersaus of cayennepeper toe voor meer pit.

Linda’s Tips

  • Tip: de filet americain is beperkt houdbaar. Koop de tartaar, maak de filet direct en consumeer binnen 2 dagen.
Maak je eigen broodbeleg voor op een rijstwafel, cracker of brood.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Het filet americain recept van mijn vader (oud slager). Zelf filet americain maken is makkelijk. De smaak is echt fantastisch. Woon je niet in Nederland? Dan kun je eindelijk weer filet americain eten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.