Nog geen beoordelingen

Zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken, nooit gedacht dat ik dit recept ooit nog eens op de site zou zetten. Ik ben namelijk van de appelmoes politie. Met een beetje appelmoes af en toe is niks mis. Alleen vind ik het zonde als elke maaltijd overdekt wordt met appelmoes. De smaakpapillen worden naar mijn idee verpest, want elk gerecht smaakt zo hetzelfde. De pure smaken van de groente of aardappels proef je niet.

Bij ons staat er nauwelijks appelmoes op tafel. In de voorraadkast staan altijd kleine kuipjes van 100 gram voor noodgevallen. En ééns in de zoveel tijd maak ik zelf appelmoes in grote hoeveelheid om in te vriezen. Net als bij mijn stoofperen recept, zoet ik de appelmoes met biologische diksap. Check even de ingrediënten declaratie, zodat je zeker weet dat er geen suiker in zit. Het enige ingrediënt moet zijn geconcentreerd vruchtensap. Ook hier zit suiker in van de appels.

De appelmoes zonder toegevoegde suiker zal waarschijnlijk minder zoet smaken, dan je gewend bent. Je proef nu immers pure appels met een klein zoetje. Voeg eventueel meer diksap toe of gebruik een beetje honing.

zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken

Ingrediënten

1 kilo
  • 1 kilo zoete appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels diksap appel of honing

Optioneel

  • stukje citroenschil

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe kun je zelf appelmoes maken?

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken.
  • Doe de appels in een pan, met de kaneel, diksap en optioneel het stukje citroenschil. Kook de appels gaar in 5 tot 8 minuten in een klein beetje water.
  • Pureer tot een fijne moes met de staafmixer.

Linda’s Tips

  • Tip: voor de appelmoes wordt vaak de Goudrenet geadviseerd met een fris zurige smaak. Persoonlijk ben ik fan van de Elstar vanwege de zoetere smaak van de appel.
  • Tip: een alternatief voor de diksap is kokosbloemsemsuiker of palmsuiker om de appelmoes te zoeten. Liever wel met mate, want het blijven nog steeds suikers.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.