Ga terug
+ porties

Kenmerken

Gang ontbijt, Brunch
Keuken Hollands
Trefwoord brood maken
Totale tijd 3 uur
Porties 1 stol

Ingrediënten

  • 90 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 280 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml slagroom
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 45 gram verse groene pesto
  • 100 gram Looye Honingtomaten
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Opgeklopte tomatenboter

  • 130 gram Looye Honingtomaten
  • 200 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gesneden rozemarijnblaadjes
  • 0,25 theelepel zeezout (Maldon)

Extra nodig

  • standmixer met deeghaak
  • plasticfolie
  • Bakpapier

Zo maak je het

Hartige paasstol

  • Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Weeg de bloem af in de kom van een standmixer. Roer de gisten suiker er goed door om ze gelijkmatig door de bloem te verdelen.
  • Zet de kom in de machine en bevestig de deeghaak. Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven.
  • Verwarm de slagroom en 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet in het kuiltje. Mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
  • Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt.
  • Voeg het zout toe aan het deeg en voeg vervolgens, al mixend, beetje voor beetje 2/3 van de boter toe. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5-6 minuten.
  • Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Druk het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal van 1 1/2 cm dikte.
  • Verdeel de pesto over het deeg met de achterkant van een lepel.
  • Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften, in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor ¾ deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.
  • Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boteren bestrijk de stol ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster. Serveer met de opgeklopte tomatenboter.

Tomatenboter

  • Verwarm de grill van de oven. Leg de Looye Honingtomaten en de knoflook in een ovenschaaltje en grill direct op het bovenste rek 5 minuten, totdat de tomaatjes openspringen. Laat afkoelen.
  • Klop de roomboter en de slagroom met een (stand) mixer in 8 - 10 minuten tot een lobbige luchtige boter.
  • Voeg de afgekoelde Looye Honingtomaten, knoflook, zout en rozemarijn toe aan de hakmolen van een staafmixer. Meng tot een vloeibare masse. Voeg daarna de opgeklopte boter toe en mix totdat de tomatenboter goed is gemengd. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Linda's tips

  • Vervang de slagroom eventueel voor volle melk in zowel de paasstol als de tomatenboter.
  • Snijd overgebleven paasstol in plakken en vries deze in. De stol is minimaal 1 maand goed in de vriezer.
  • Ook lekker is een tomatenjam voor over de paasstol. 

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl