Ga terug
+ porties

Kenmerken

Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes (of 3 kleine bolletjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 - 2 rode pepers
  • 1 cm gember
  • 2 citroengras stengels
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 macadamia noten (alternatief gemalen pinda of amandel)
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 1 eetlepel tamarinde
  • 5 eetlepels neutrale olie
  • 1 tomaat
  • 400 gram witvis / rauwe garnalen (viswinkel)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 verse laurierblaadjes (alternatief is gedroogd)

Extra nodig

  • 8 stukken bananenblad (20 x 20 cm) met tandenstokers of aluminiumfolie en bamboestomer

Zo maak je het

  • Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Verwijder naar smaak de zaadlijsten van de pepers en snijd fijn. Schil de gember en snijd ook fijn. Verwijder het buitenste blad van het citroengras, snijd de harde onderkant eraf en maak heel fijn.
  • Doe bovenstaande ingrediënten in een vijzel samen met de kurkuma, noten, palmsuiker en tamarinde en stamp tot een fijne massa en voeg de olie toe.
  • Of maal de sjalotjes, knoflook, pepers, gember, citroengras, kurkuma, noten, palmsuiker, tamarinde en olie in een keukenmachine of het bakje van de staafmixer tot een dikke pasta.
  • Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snijd in kleine stukjes. Hak de vis of garnalen naar keuze in stukken van 1 cm en voeg de tomaat en de pasta toe. Besprenkel met de citroen en roer goed door elkaar.
  • Neem 1/4 van het vis kruidenmengsel en leg op een stuk bananenblad (of aluminiumfolie) met 1 vers laurierblaadje, rol op en wikkel het pakketje in een tweede bananenblad. Zet de zijkanten vast met de tandenstokers.
  • Breng een pan water aan de kook met een laagje water. Zorg dat de onderzijde van het stoommandje net boven het kokende vocht uitkomt. Leg de vispakketjes om en om in de stomer. Sluit af met de deksel. Stoom 30 minuten. De saus heeft die tijd nodig om goed op smaak te komen.
  • Serveer de vis in het pakketje of pak uit en serveer op een schoon stukje bananenblad. Ik gebruik hiervoor het tweede blad, waarmee het pakketje was omwikkeld.
  • Lekker met gekookte rijst en groente naar keuze.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl