verse tijm en rozemarijn van een Italiaans kruidenpakketje
1eetlepelvers gemalen zwarte peper
Optioneel
1 theelepel kurkumasnufje nootmuskaat, fijngestampte pimentkorrels of korianderzaad
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 80 graden.
Meng de soepgroente, knoflook en verse kruiden tot een egale massa in de blender of keukenmachine.
Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 6 tot 7 uur in de oven. Elke oven is anders bij mij is het mengsel na 6,5 uur klaar.
Schep een keer per uur de kruiden om. Zodra het mengsel droog en krokant aanvoelt is de bouillonpoeder klaar. Maal alles in een keukenmachine tot poeder en voeg eventueel zout toe.
Bewaar de zelfgemaakte bouillon poeder in een goed afsluitbare pot op een droge koele plek. Het poeder is zeker een half jaar houdbaar.
Linda's tips
Ga lekker experimenteren met je eigen receptuur. Bovenstaand recept is een basis om zelf bouillon te maken. Je kunt altijd meer groente zoals bleekselderij, venkel of extra ui toevoegen. Voeg ook zeker meer verse kruiden toe dan de hoeveelheden zoals ik nu heb aangegeven. Hoe meer kruiden, des te meer smaak het poeder krijgt. Zo is selderijblad of bieslook ook heerlijk in dit mengsel. De volgende keer ga ik eens extra kruiden toevoegen zoals foelie. Voor inspiratie kun je de ingrediënten declaratie bekijken van je huidige bouillonblokjes, dan kom je weer op nieuwe ideeën.
Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl