Wel de rozijnen in het sinaasappelsap.
Snijd de uien en appels in stukjes. Bak 5 minuten op een laag vuurtje met een klontje boter.
Snijd ondertussen de rode kool fijn. Voeg de kool, de gewelde rozijnen met sap, ahornsiroop, kaneel, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de pan. Laat op middelhoog vuur stoven.
Was en schil ondertussen de aardappelen en kook in 15-20 minuten gaar. Haal dan ook de rode kool van het vuur.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Voeg de gestoofde rode kool toe. Vergeet niet om de laurierblaadjes en kruidnagels te verwijderen. Zet de pan terug op het vuur en roerbak het gehakt in 2 minuten bruin. Voeg geen boter toe en maak ook de pan niet schoon. Kruid het gehakt met zout, peper en een scheutje ketjap. Verdeel over de rode kool
Stamp de aardappel tot een puree met een scheutje melk. Verdeel over de schotel. Strijk de puree glad met de bolle kant van een lepel. Voor een bruin korstje kun je de bovenzijde besmeren met een klontje roomboter. De handigste methode vind ik door een lepel met de bolle kant door de boter te halen en erover te smeren.
Bak in 20 - 25 minuten bruin in de oven.