Verwarm de oven op 150 graden.
Ontvet de haken van de mixer en de beslagkom met een halve citroen.
Splits de eiwitten voorzichtig. Zorg dat er geen eigeel bij de eiwitten terecht komt, want dan krijg je het niet opgeklopt. Klop de eiwitten in de ontvette kom stijf. Voeg ondertussen rustig het suiker toe. Blijf kloppen totdat je pieken krijgt in het schuim. Test dit door de kom op zijn kant te houden, indien het schuim niet beweegt dan is het goed.
Teken een ronde cirkel met een kom/pan op een vel bakpapier (doorsnede 18 cm) en trek rond. Maak het bakpapier iets vochtig met water, zo blijft de krans straks niet plakken. Vul de spuitzak met het schuim en maak ronde toefjes. Start met toefjes op de lijn en werk naar binnen toe.
Zet de krans, net onder het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 120 graden en bak 1,5 uur in de oven. Laat de pavlova afkoelen in de oven met de deur dicht in 2 à 3 uur.
Smelt de chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocola op de met bakpapier beklede bakplaat en strijk het met de bolle kant van een lepel glad. Zet 30 minuten in de koelkast om hard te worden.
Haal de krans van het bakpapier en zet op een mooie schaal. Klopt het room op, verdeel over de krans en strooi het fruit erover. Trek de chocolade voorzichtig van het bakpapier af. Breek in stukken en versier de taart ermee.