Ga terug
–+ porties

Kenmerken

Totale tijd 2 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 eieren*
  • 132 gram fijne suiker*
  • 1 citroen*
  • 250 ml slagroom
  • 125 gram verse frambozen of ander rood fruit naar keuze
  • optioneel: ruby chocolade / gouden sprinkels naar keuze
  • extra nodig: spuitzak & 4 glaasjes

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Voor de Eton Mess heb je alleen de eiwitten nodig. Hiervoor is het van belang dat alle materialen schoon en vetvrij zijn. Hiervoor gebruik je een de citroen. Snijd het citrusfruit doormidden en wrijf de kom, de kommetjes voor het splitsen en de gardes van de mixer in met citroen en droog af met keukenpapier. Splits het eerst ei, zet het eiwit weg en splits het volgende ei in een nieuw schoon kommetje. Stel dat er bij het tweede ei splitsen een spoortje eigeel komt, hoef je slechts 1 eiwit weg te gooien. Weeg de eiwitten, aangezien je de dubbele hoeveelheid suiker moet toevoegen. Dus zijn je eiwitten samen 80 gram, dan voeg je 160 gram suiker toe.
  • Doe de eiwitten in de kom en klop totdat het eiwit schuimt. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe. Zorg altijd dat de vorige lepel suiker geheel is opgelost. Mix als alle suiker is opgelost nog een minuut of 5 totdat er "pieken" ontstaan.
  • Gebruik een spuitzak om mooie toefjes te maken. Aangezien bijna alle meringue schuimpjes in de Eton Mess verdwijnen, kun je ook met een lepel kleine hoopjes maken.
  • Zet de bakplaat 1,5 uur in de oven. Begint het eiwit te donker te kleuren, zet de temperatuur dan lager. Laat de meringue afkoelen in een gesloten oven, hierdoor worden ze nog knapperiger.
  • Zoals gezegd, kun je bovenstaande stappen overslaan door 75 gram kant en klare meringues te kopen.
  • Klop de slagroom stijf. Hak of verkruimel de meringue schuimpjes in stukken. Doe de slagroom, meringue en frambozen afwisselend in de glaasjes. Strooi er geschaafde ruby chocolade of gouden sprinkels over.

Linda's tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak de meringue schuimpjes voor de Eton Mess van te voren en bewaar in een luchtdichte doos.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl