Ga terug
+ porties

Kenmerken

Gang Amuse
Keuken Hollands
Trefwoord Makkelijke recepten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks avocado (rijp / ready to eat)
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1/2 Granny Smit appel
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 4 walnoten
  • 2 eetlepels Zaanse mayonaise
  • 100 gram Hollandse garnalen MSC
  • 4 sprietjes bieslook
  • zeezout
  • peper

Extra nodig

  • spuitzak of diepvrieszakjes
  • 4 champagne glazen

Zo maak je het

1e laag

  • Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd 2 cm van de rode peper af en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Rol de limoen met je handpalm over het aanrecht. Dit zorgt ervoor dat er veel meer sap uit je limoen komt. Rasp de limoen en houd apart. Pers de vrucht uit. Hak de knoflooktenen grof. Maal de avocado, rode peper, 2 theelepels limoensap en de knoflook tot een egale massa met een staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Zet koel tot gebruik.

2e laag

  • Snijd het sjalotje fijn. Voor de amuse heb je genoeg aan twee eetlepels gesneden sjalot. Verwijder het klokhuis en snijd de appel met schil in blokjes van 0,5 cm bij 0,5 cm. Meng de roomkaas met de crème fraîche, sjalot en de appel. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

3e laag

  • Rooster de walnoten 5 minuten in een droge koekenpan goudbruin. Laat even afkoelen. Hak de noten grof met een snufje vers gemalen zeezout. Meng de mayonaise met 2 theelepels limoensap en 1/2 theelepel limoenrasp.
  • Opmaak van de amuse met Hollandse garnalen:
  • Vul een spuitzak of een diepvrieszakje met de avocado mousse. Duw de inhoud van het zakje naar één van de punten toe en maak het met een draaiende beweging dicht. Zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje geperst wordt, want achtergebleven luchtbellen gaan "sputteren" tijdens het spuiten. Knip een klein hoekje uit. Spuit de avocado mousse voorzichtig in de champagneglazen. Neem een lange koffie- of ijslepel voor de tweede laag. Houd het glas schuin en schep het appelmengsel in de flûte. Sluit de amuse af met de Hollandse garnalen. Gebruik hiervoor wederom een lange lepel. Maak met een diepvrieszakje een mini spuitje van de limoen mayonaise. Spuit een klein toefje in elk glas. Strooi de walnotencrunch en bieslook over de amuse. Serveer met een lange lepel.
  • Bekijk hier nog meer recepten voor het kerstdiner.

Linda's tips

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl