Ga terug
–+ porties

Kenmerken

Gang ontbijt
Keuken Hollands
Trefwoord jam, zelf maken
Totale tijd 30 minuten
Porties 1 kilo

Ingrediënten

  • 1 kilo vijgen
  • 500 gram geleisuiker
  • 5 eetlepels citroensap van 1 citroen

Extra nodig

Zo maak je het

  • Leg een schoteltje in de vriezer.
  • Steriliseer de lege jampotten. Hiervoor zijn verschillende methodes. De klassieke manier is uitkoken. Breng een grote pan met water aan de kook. Zorg dat de potten geheel onder staan. Kook de potten 15 minuten uit en voeg de laatste 5 minuten de deksels en eventuele weckringen en klemmetjes toe. Laat alles op zijn kop drogen op een schone theedoek.
  • Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd in kwarten. Breng een pan met de vijgen, geleisuiker en de citroensap aan de kook. Laat de vijgenjam 10 minuten koken. Schep het schuim dat boven komt drijven eraf met een schuimspaan. Pureer de jam met een staafmixer tot een egale massa.
  • Doe de schoteltjes test om te kijken of de jam goed geleert. Schep een lepel jam op het koude bordje. Trek er met je vinger een streep door. Als de jam niet samenvloeit dan is de jam klaar. En anders kook je de jam nog even goed door op hoog vuur.
  • Vul de gesteriliseerde potjes tot aan de rand en laat op zijn kop afkoelen. Zet de potjes in de voorraadkast en daar zijn ze een jaar houdbaar.

Linda's tips

  • Tip: vijgenjam is heerlijk op brood, maar ook bij een kaas plank of in yoghurt.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl