5 uit 2 beoordelingen

Vegetarische pasta ovenschotel

Het ideale aan deze vegetarische pasta ovenschotel is, dat alle ingrediënten ongekookt de oven in gaan. Ook ideaal voor tieners met werkende ouders. Er kan eigenlijk niks mis gaan, mits de oventemperatuur klopt en de tijd in de gaten wordt gehouden.

Dit recept heb ik gemaakt met lezers W. in mijn achterhoofd. Een paar weken geleden kreeg ik een bijzondere mail van haar. Ze wilde zich aanmelden bij de nieuwsbrief, maar dat lukte waarschijnlijk niet omdat ze gebruik maakt van een braille programma. Na enige aarzeling van een paar uur, heb ik gevraagd hoe zij dan kookt als ze minder of helemaal geen zicht heeft. Het antwoord was simpel: meestal kookt haar partner. Alleen vindt hij koken niet zo leuk. Vaak zorgt ze dat het snijwerk al gedaan is, zodat alles klaarstaat en hij alleen het gas hoeft aan te zetten en kan koken.

Zelf maakt ze graag ovenschotels waarbij alles rauw in de schaal kan. In mijn receptenindex van 900 blogs, stond geen enkel recept dat hieraan voldeed. Tot vandaag. Ik ben aan het experimenteren geslagen en kwam erachter dat een holle pasta in combinatie met voldoende vocht perfect werkt. Voor dit gerecht ik smaakvolle tomaten van Mutti gebruikt. In Italië zijn ze gek op dit merk en je kunt dit gewoon bij Albert Heijn kopen.

Vegatarische pasta ovenschotel, alle ingrediënten ongekookt in de ovenschaal.
Vegatarische pasta ovenschotel, alle ingrediënten ongekookt in de ovenschaal.

Vegetarische pasta ovenschotel

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 80 gram zongedroogde tomaatjes
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken tomatenpulp in blik Mutti Polpa ‘a l’ail
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprika poeder
  • snuf zout en peper
  • 500 ml hete bouillon naar keuze
  • 400 gram rigatoni penne, rigate
  • 75 gram geraspte kaas
  • optioneel: basilicum blaadjes en Parmezaanse kaas

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes of maal in de hakmolen van de staafmixer tot een soort tapenade. Snijd het sjalotje in stukjes en hak de teentjes knoflook fijn.
  • Voor dit recept heb ik tomatenpulp gebruikt van Mutti. Mocht jij hele tomaten in blik hebben, hak deze dan even in kleinere stukjes. Voeg de zongedroogde tomaatjes, sjalotje, knoflook, tomaten in blik, de oregano, paprika poeder en snufje zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg dan de hete bouillon en pasta toe. Druk de pasta met een spatel goed in de saus. Verdeel de kaas erover.
  • Zet de schaal 25 minuten in de oven. Schakel de temperatuur terug naar 180 graden en bak nog 20 minuten verder totdat de pasta gaar is. Dek de bovenkant af, als deze te bruin wordt.
  • Serveer eventueel met basilicum blaadjes en Parmezaanse kaas en een groene salade.
Vegatarische pasta ovenschotel, alle ingrediënten ongekookt in de ovenschaal.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.