Op mijn wishlist voor jullie staat al maanden manliefs tzatziki. Wij eten deze Griekse saus het hele jaar rond als dip bij rauwkost, gehaktballetjes in tomatensaus of een Griekse burger. Op verjaardagen staat dit standaard op tafel en vooral zomers kunnen wij er geen genoeg van krijgen. Bij een barbecue of lekker etentje in de tuin mag dit tzatziki recept ook bij jullie niet ontbreken.
De saus is natuurlijk lekker bij (stok)brood. Combineer de saus juist ook met allerlei soorten rauwkost. Kinderen zijn gek op dippen, dus zet gerust als extra gerecht op tafel en laat ze hun gang gaan. Succes gegarandeerd en zo krijgen ze stiekem een extra portie groente binnen.

Tzatziki maken
Manlief staat bekend om zijn tzatziki en ik deel graag zijn geheime recept met jullie. Ten eerste, koop zo’n goed mogelijke Griekse yoghurt. Wij zijn dol op die van Total, omdat de structuur lekker dik is en de smaak fluweelzacht. Zijn tweede truc is om de yoghurt vooraf 1 uurtje te laten uitlekken in een ouderwets koffiefilter met houder. De saus wordt op die manier lekker dik. De 3e tip is om de komkommer te raspen en het vocht er goed uit te drukken. Als laatste zet hij de saus minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de smaken kunnen intrekken. Kortom, het maken van de tzatziki is zo gepiept, start de voorbereiding alleen eerder dan je gewend bent.
Inmiddels staan er meerdere recepten waar je tzatziki bij kunt eten online. Serveer tzatziki bij de kip gyros wraps of kip spiesjes. Bij een traybake vol Griekse smaken mag de saus niet ontbreken. Ook bij een Griekse kip bowl maak je iedereen blij met tzatziki.

Zin in nog meer lekkere recepten voor de barbecue? Download dan nu het gratis E-book barbecue recepten.

E-book barbecue recepten
In dit E-book zijn 15 makkelijke recepten voor de barbecue verzameld met vlees, vis of vegetarisch. Daarnaast vind je een aantal fijne bijgerechten zoals salades, sauzen en drankjes.
Tzatziki
Ingrediënten
- 3/4 komkommer
- 500 ml Griekse Yoghurt Total
- 1-2 teentjes knoflook
- scheutje extra virgine olijfolie
- zeezout & vers gemalen zwarte peper naar smaak
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoe maak je zelf tzatziki?
- Laat de Griekse yoghurt 1 uur uitlekken in een koffiefilter met houder of een theedoek in een vergiet.
- Rasp de komkommer klein en druk het vocht eruit.
- Snijd 1 tot 2 teentjes knoflook fijn.
- Voeg de komkommer en knoflook toe aan de (uitgelekte) yoghurt. Breng de tzatziki op smaak met olijfolie, zout en peper.
Linda’s Tips
- Tip van manlief: de tzatziki een nachtje in de koelkast laten staan doet wonderen. De smaken zijn dan nog beter ingetrokken.
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.