5 tips voor een stressvrij kerstdiner

De Sint is nog niet vertrokken of de Kerstman staat alweer voor de deur. De komende periode krijg je veel kerstinspiratie hier op de blog. Ik heb de lekkerste recepten verzameld voor jouw ideale kerstdiner.

Voordat het kerst geweld losbarst, trap ik af met tips voor een stressvrij kerstdiner, zodat je een relaxte kerst tegemoet gaat. Het draait eigenlijk alleen maar om een goede voorbereiding.

5 tips voor een stressvrij kerstdiner

1. Houd het makkelijk

Mijn belangrijkste advies is; maak het jezelf niet te moeilijk. Ga geen ingewikkelde recepten met uren voorbereidingstijd maken. Zeker als je niet van koken houdt. Of ineens exclusieve ingrediënten kopen, waarvan je eigenlijk niet weet hoe je het klaar moet maken. Het belangrijkste is toch echt om te genieten met je familieleden en vrienden. Niks is vervelender om compleet gestrest aan het kerstdiner te zitten, de gasten voelen dit ook. Kortom, wij gaan lekker genieten dit jaar.

2. Voorbereiding en (menu)planning

Zijn alle afspraken waar, wanneer en met wie je gaat eten bekend? Mag je een compleet kerstmenu maken of ben je verantwoordelijk voor 1 gang? Zie je op tegen de kerst bij je thuis, vraag om hulp! Laat een ander het voorgerecht en of toetje bereiden.

 • Bedenk een menu dat bij AL je gasten past. Houd rekening met iedereen zijn (dieet) wensen. Het makkelijkste is om een menu te maken zonder uitzonderingen, dat kost je het minste tijd en stress.
 • Houd rekening met de portiegrootte. Maak kleine en smakelijke gerechten, anders heb je kans dat iedereen bij het hoofdgerecht al vol zit. Tijdens kerst wordt er vaak (te) veel gegeten, een 3 gangen menu met koffie en chocolade toe is ook goed.
 • Ben je onzeker over een kerstrecept? Doe een oefenronde. Zo kan je zien of de smaak voldoet, of dat je iets wilt aanpassen maar ook tot waar je het gerecht kan voorbereiden. Ik probeer regelmatig een gerecht van te voren uit en dat werkt perfect!
 • Heb je voldoende servies, bestek en glazen voor het aantal eters? Past iedereen aan tafel of heb je extra stoelen nodig? Bedenk dat je nu niet zo makkelijk bij de buren iets kan lenen.
 • Een mooie en gezellig aangeklede tafel maakt het kerstdiner extra feestelijk. Check je kasten op tafellinnen. Mocht je niks in huis hebben, dan kan je bij een Xenos of Dille & Kamille voor een mooie prijs fijn spul vinden.
 • Maak een checklist wanneer je wat kan voorbereiden. Ik kwam een lijstje van 2012 tegen, waarbij je goed kan zien wat ik welke dag ging voorbereiden.
5 tips voor een stressvrij kerstdiner

3. Boodschappen

Het kerstmenu en aantal gasten is bekend, dan is het nu tijd voor de boodschappen. Ja, de computer is je beste vriend dus bestel online je boodschappen. Reserveer tijdig je bezorgmoment!

 • Maak een boodschappenlijstje per categorie, alle fruit & groente bij elkaar, maar ook zuivel, vlees, vis, verse kruiden etc. Manlief maakt altijd een lijstje op routing door de winkel, zo vergeet hij niks mee te nemen.
 • Check goed of de aantallen juist zijn, vaak is een recept voor 4 personen en als jij met 10 man bent zal je e.e.a. moeten vermenigvuldigen.
 • Haal alle niet verse artikelen minimaal een week van te voren in huis.
 • Bestel je vlees, vis & gevogelte zodat je dit alleen nog hoeft op te halen.
Tips voor een stressvrij kerstdiner

4. Dag van te voren

 • Check de openingstijden van de winkels om je verse bestellingen op te halen. Sta direct bij opening voor de deur, zo ben je binnen het uur weer thuis en ontloop je de grote kerststress in de winkels.
 • Zet de drank en alle verse ingrediënten koel. Heb je niet genoeg ruimte? Dit tijdstip van het jaar is het koud genoeg, dus zet gerust e.e.a. in de schuur of op het balkon.
 • Kopieer of print alle recepten. Plak ze aan de muur boven het aanrecht en start de voorbereidingen van gerechten zoals een soep of toetje en zet klaar. Streep af wat klaar is.
 • De koelkast puilt vaak uit met allerlei voorbereide gerechten. Zorg dat je op elk bakje zet wat er in zit. Vaak dien je bij het serveren nog kleine handelingen te doen, zoals bijvoorbeeld verse kruiden toe te voegen. Ik plak altijd papiertjes op de bakjes met dit soort geheugensteuntjes. Anders vergeet ik dit.

5. Dag zelf

 • Dek de kersttafel zoals je van te voren bedacht hebt. Doe dit niet als de gasten er zijn. Gegarandeerd dat je – in de drukte – een en ander vergeet.
 • Pak je lijstje erbij en doe rustig alle laatste voorbereidingen. Houd er rekening mee dat je 1 uur voordat de gasten komen klaar bent.
 • Het laatste uurtje is voor jou! Doe iets ontspannends, lees een boek, drink een kop koffie of tut je lekker op voor het diner. Ga een rondje wandelen. Maak niet uit wat, als het maar iets is waar jij blij van wordt. Even de batterij opladen voordat de drukte begint.

En dan is het tijd om aan tafel te gaan. Geniet optimaal van de lieve mensen om je heen. Gaat er iets mis? Ach jammer dan, schenk je gasten nog een wijntje in en ze zijn het zo vergeten. De maaltijd is met liefde bereid en dat proeft iedereen.

Ik wens je een Happy Healthy Christmas, liefs Linda

Enne, ben je nog op zoek naar fijne kerstcadeautjes? Reny heeft de leukste foodie kerstcadeautjes voor je op een rijtje gezet. Bestel of koop je cadeautjes tijdig, dat scheelt je een hoop stress. Een Happy Healthy Chrismas!

De lekkerste kerstrecepten van Linda, heb ik verzameld op kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.