Zin in een Thaise salade die nét even anders is? We voegen edamame boontjes toe. Dit zorgt voor een salade met alle kleuren van de regenboog met paprika, rode kool, wortel, lente-ui, taugé en een zalige Thaise dressing met pindakaas. De krokante noedels met kruiden oftewel toasted ramen noodles, zorgen voor een crunch.
In tegenstelling tot de meeste Thaise salades die kip, garnalen of biefstuk bevatten, voeg je aan deze variant edamame boontjes toe. Deze plantaardige krachtpatser is rijk aan eiwitten en een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen.

Thaise dressing
De Thaise dressing is allesbehalve standaard. Er zit zoet (maple syrup/honing), zuur (rijstazijn en limoen), zout (sojasaus) en bitter (verse gember) in. Het bevat ook umami en dat wordt vaak de vijfde smaak genoemd. Dit omschrijf je het beste als een diepe hartige smaak (door de pindakaas, sojasaus en sesamolie). Kortom, de dressing tilt de Thaise salade naar een hoger niveau.
Veel recepten voor een Thaise salade gebruiken pinda’s of cashewnoten voor knapperigheid, wat niet iedereen kan eten of lekker vindt. Hier krijg je een verrassende twist: krokante noedels met kruiden zoals knoflook, ui en chilipoeder. Deze knapperige laag voegt textuur en hartigheid toe. Een slimme én smaakvolle oplossing.
Ik ben echt dol op de Aziatische keuken en helemaal sinds mijn vakantie in Thailand. Zo kun je ook genieten van een Thaise soep met kip of een snelle en makkelijke Thaise curry met vis.

Thaise salade
Ingrediënten
- 200 gram edamame (diepvries)
- 1 rode paprika
- 2 lente ui
- 300 gram rode kool
- 150 gram wortel julienne
- 125 gram taugé
Pindakaas dressing
- 3 eetlepels pindakaas
- 3 eetlepels rijstazijn
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels vers geperst limoensap
- 2 eetlepels maple syrup (of honing)
- 1/2 eetlepel shiracha saus
- 2 theelepels sesamolie
- 1/2 theelpel vers geraspte gember
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 eetlepels water
Optioneel: krokante topping
- 120 gram noedels (2 brokken noedels)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- snuf chilipoeder
- zout naar smaak
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoe maak je een Thaise salade?
- Kook de edamame boontjes volgens de verpakking. Snijd de paprika in blokjes en de lente ui in ringetjes.
- Meng de edamame boontjes, paprika, lente ui met de kant-en-klaar gesneden kool, wortel en taugé.
Pindakaas dressing
- Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Proef en voeg naar smaak meer azijn of limoensap toe voor een zuurtje, meer maple syrup voor een zoetje, shiracha of gember voor pit.
Krokante topping
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de kruiden, olie en zout in een kom. Breek de noedels er grof boven en meng goed door elkaar.
- Zet 5 minuten in een met bakpapier beklede bakplaat in de oven, totdat de noedels licht gekleurd zijn.
Recepten bewaren op Pinterest!
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor
