5 uit 1 beoordeling

Stoofvlees met funghi porcini en aardappelpuree

Ik ben fan van stoofpotjes in de winter. De geur die door het hele huis hangt tijdens het stoven is rondom goddelijk. Op de blog heb ik een aantal fijne draadjesvlees recepten staan, zoals het recept van mijn schoonmoeder met bier of stoofvlees met rode wijn. In dit stoofvlees recept verwerk je ook rode wijn en funghi porcini (eekhoorntjesbrood). Bij de pestos en tapenades in de supermarkt zie je vaak die gedroogde zakjes paddenstoelen liggen. Het resultaat is stoofvlees met funghi porcini en aardappelpuree. Zalig!

Funghi porcini betekent in het Italiaans “eekhoorntjesbrood” en wordt ook wel de “koning onder de paddenstoelen” genoemd. Deze paddenstoelen zitten bomvol smaak en geeft het vlees een extra touch.

Bij dit draadjesvlees heb ik een cartouche gebruikt. Dit klinkt heel spannend, maar is niet meer dan een deksel gemaakt van bakpapier. Je legt als het ware het bakpapier direct op het vlees, waardoor er nauwelijks vocht ontsnapt en je lekker mals vlees krijgt. Deze stap hoef je niet te doen, maar ik vond het wel erg lekker.

Stoofvlees met funghi porcini en aardappelpuree. De gedroogde paddenstoelen koop je gewoon in de supermarkt en het geeft dit recept een extra touch.

Stoofvlees met funghi porcini en aardappelpuree

Ingrediënten

4 personen
  • 15 gram gedroogde funghi porcini (funghi porcini secchi)
  • 1 kilo runderriblappen
  • 1 eetlepel vers gehakte rozemarijn (of 1 theelepel gedroogd)
  • 1 eetlepel vers gehakte tijm (of 1 theelepel gedroogd)
  • 2 kleine rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 ml rode wijn
  • 2 blikken gepelde tomaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 200-400 ml gekookt water
  • snufje zout en peper
  • aardappelpuree

Extra nodig

  • Bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Wel het eekhoorntjesbrood (porcini) 15 minuten in heet water.
  • Snijd het vlees in blokjes. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Bak het vlees rondom bruin. Zorg van te voren dat je de kruiden gehakt hebt en de ui, knoflook, wortel en bleekselderij gesneden. Voeg de kruiden en groente toe en bak in 5 minuten zacht.
  • Verwarm de wijn en voeg toe aan het vlees en laat verdampen. Haal het vlees uit de pan.
  • Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood eventueel in kleine stukjes. Voeg de blikken tomaat, het vocht (zonder gruis en zand) van de funghi porcini en de helft van het gekookte water toe aan de pan. Roer goed elkaar en leg het vlees terug in de pan. Het vlees moet 1 centimeter onder water staan. Je kunt dus eventueel meer gekookt water toevoegen. Steek ondertussen de kruidnagels in de laurierblaadjes en voeg toe.
  • Leg de deksel van de braadpan op het bakpapier, om cirkel met een pen en knip uit. Maak het papier een beetje vochtig. Leg het papier op de inhoud van de pan en sluit af met de deksel. De cartouche zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk vocht in de pan blijft en hierdoor is het vlees lekker mals. Laat het vlees op zo laag mogelijk vuur 2-4 uur stoven. Haal het vlees uit de pan en haal met twee vorken los van elkaar.
  • Serveer met aardappelpuree en boontjes.
Stoofvlees met funghi porcini en aardappelpuree. De gedroogde paddenstoelen koop je gewoon in de supermarkt en het geeft dit recept een extra touch.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.