Spruiten uit de oven is een ideaal bijgerecht voor kerst of een dinertje. De geroosterde spruitjes zijn knapperig en de smaak is zoet en hartig tegelijk. Door het roosteren karameliseren de spruitjes. Combineer dit met de rijke zoete smaak van maple syrup en je weet niet wat je proeft.
Spruiten is niet iedereen zijn favoriete groenten, dat realiseer ik mij. Laat je niet weerhouden om spruitjes eens op deze manier klaar te maken. De smaak van spruitjes uit de oven is niet te vergelijken met gekookte spruiten.

Spruiten uit de oven
De bereiding voor spruiten uit de oven is eenvoudig, zoals je van mij gewend bent. De spruitjes meng je met olijfolie, zout en peper en rooster je in de oven goudbruin. De twist zit in het gebruik van maple syrup, oftewel ahornsiroop. De laatste paar minuten giet je dit over de spruiten waardoor de zoete smaak intenser wordt. Daarbij voeg je gehakte hazelnoten en een handje cranberries toe en je hebt een match made in heaven.
De bijgerecht met spruiten kun je ook goed voorbereiden. Maak de spruitjes zorgvuldig schoon. Dat is altijd even een klusje. Verwijder de harde onderkant en verkleurde blaadjes. Snijd de spruitjes doormidden en doe in een kom met olijfolie, zout en peper. Hussel goed door elkaar zodat de spruiten rijkelijk bedenkt zijn met de olijfolie en kruiden. Spreid de spruiten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat spruitjes los van elkaar liggen, zodat ze goed kunnen garen.

Bijgerechten uit de oven
Bijgerechten uit de oven, ik vind het ideaal. Het apparaat doet zijn werk, terwijl jij je handen vrij hebt om iets anders te doen. Witlof uit de oven is een klassieker. Dit maak je met spek en brie, zo lust iedereen witlof wel. Deze zoete aardappel gratin is misschien nog wel lekkerder dan een normale aardappel gratin, door de zoete smaak van de bataat met de room en Parmezaanse kaas.
Over kaas gesproken de geroosterde champignons uit de oven met Parmezaan doet het ook altijd goed. Als laatste tip ik je nog geroosterde bloemkool. Het kerstdiner wordt zo lekker relaxed en genieten met goed voorbereide bijgerechten.

Spruiten uit de oven
Ingrediënten
- 500 gram spruiten
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 3 eetlepels maple syrup
- 2 eetlepels hazelnoten
- 2 eetlepels cranberries
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoe maak je spruitjes uit de oven?
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Verwijder het harde onderkant van de spruitjes, verwijder donkere buitenste blaadjes en snijd de spruiten doormidden. Was de spruitjes en droog zorgvuldig met keukenpapier.
- Doe de spruiten in een kom, voeg de olijfolie toe en breng op smaak met een snufje peper en zout. Leg de spruiten op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 15-18 minuten in de oven.
- Rooster de hazelnoten 5-8 minuten in een droge koekenpan goudbruin.
- Haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de maple syrup erover en zet 3-5 minuten terug in de oven. Strooi je hazelnoten en cranberries erover. Serveer direct op een mooi bord of schaal.
- Bekijk hier nog meer bijgerechten voor kerst of een diner.
Linda’s Tips
- Tip: maple syrup kun je vinden bij de suiker en stroop schap. Indien je het niet kunt vinden, kijk dan of je het product onder de Nederlandse naam ahornsiroop of esdoornsiroop wel aantreft. Lukt dit ook niet? Kies dan voor honing of stroop. Â
Recepten bewaren op Pinterest!
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor
