Nog geen beoordelingen

Soep met cavolo nero

De lente is in aantocht, dus ik plaats nog snel een recept met boerenkool. Cavolo nero is de Italiaanse naam voor boerenkool. Letterlijk is de vertaling “zwarte kool” vanwege de kleur van de bladeren. Een typisch cavolo nero recept is ribollita een Toscaanse soep. In schaarse tijden werd op vrijdag soep gemaakt waar allerlei restjes en oud brood in verwerkt worden om de volgende dag op te warmen (ribollire). Ik geef er een draai aan door het oude brood te vervangen door pasta en maak een lekker winters cavolo nero recept.

Boerenkool is smakelijk, super gezond en zo makkelijk verkrijgbaar. Inmiddels staan er meerdere recepten op de site van chips, smoothie tot een stamppot met zoete aardappel. De cavolo nero is sinds kort in de grotere blauwe supermarkt te vinden. Een alternatief is normale boerenkool of savooi kool.

cavolo nero recept

Cavolo nero is zo’n groente die ik zelf nog niet eerder gemaakt had. Ik had ook even geen idee wat ik ermee kon. Ineens bedacht ik mij een recept uit de brochure van Fattoria La Vialla over olijfolie. Ik ben gek op hun producten en wilde een echt Italiaans recept uitproberen. Het originele recept is bewerkelijker met gedroogde kikkererwten die een nachtje moeten weken. En bakkeljauw (gezouten kabeljauw) die 36 uur moet weken en een paar keer afgespoeld moet worden. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Het was zondagmiddag en ik wilde een snelle, makkelijke en lekkere maaltijd op tafel zetten.

De bakkeljauw heb ik vervangen door gewone kabeljauw. Om het zoutje van de vis te compenseren voeg ik zongedroogde tomaatjes toe. In plaats van gedroogde kikkererwten maak ik het mezelf makkelijk met erwten uit pot of blik (wel even afspoelen). Gebruik de beste olijfolie extra virgine die je in huis hebt. Dat maakt het gerecht helemaal af.

cavolo nero recept

Soep met cavolo nero

Ingrediënten

Aantal personen2 personen
  • 400 gram gesneden cavolo nero boerenkool / savooi kool
  • 200 gram pasta naar keuze tagliatelle
  • 1 blik kikkererwten
  • 200 gram kabeljauw
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 flinke eetlepels gesneden zongedroogde tomaat
  • goede olijfolie extra virgine
  • peper en zout naar smaak

Optioneel

  • stuk boerenbrood

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Kook de cavolo nero 10 minuten in een laagje water.
  • Zet ondertussen een andere pan op en kook hierin de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan of wok. Snijd de knoflook fijn. Fruit de knoflook, rozemarijn en afgegoten cavolo nero 5 minuten.
  • Spoel de kikkererwten af en pureer de helft fijn met een staafmixer.
  • Snijd de kabeljauw in stukken.
  • Voeg de gepureerde kikkererwten, de overgebleven hele kikkererwten, kabeljauw, zongedroogde tomaat en tagliatelle aan de cavolo nero toe. Gooi het kookvocht niet weg, want hiermee wordt de soep aangelengd. Voeg net zoveel toe als je lekker vindt. Mijn voorkeur is een dikke soep zonder teveel vocht.
  • Laat de soep nog 5 minuten op een laag pitje staan.
  • Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper, zeezout en olijfolie. Serveer eventueel met een stuk boerenbrood.

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een toegestuurd product, de cavolo nero van Vezet. Het bewerkte cavolo nero recept van La Vialla komt uit een brochure van 2014.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.