Nog geen beoordelingen

Naanbrood zelf maken

Een van de leukste dingen van het bloggen vind ik de nieuwe contacten die ik opdoe. Zo heb ik ook Tessa van I am cooking with love enkele maanden geleden leren kennen. Zij gaf mij de virtuele Liebster Award en enkele weken later ontmoette ik haar in real life. Voor de Foodblogswap ben ik aan de slag gegaan met een recept van haar. Naanbrood zelf maken is makkelijker dan je denkt.

Het leuke aan de Foodblogswap is om eens iets te koken, wat je normaal niet zou doen. Ik zag bij Tessa haar recept voor zelfgemaakt naanbrood met knoflook en koriander. Ik dacht altijd dat dit vreselijk ingewikkeld zou zijn, maar niets is minder waar. Het is een ongelofelijk makkelijk en vooral onwijs lekker recept. Ik ben gek op Indiaas eten en het naanbrood is heerlijk om mee te dippen. Ik heb inmiddels een voorraadje aangelegd in de vriezer voor bij mijn kikkererwtencurry of koriander hummus.

naanbrood zelf maken 2

Het recept voor naanbrood heb ik een klein beetje aangepast. Tessa gebruikt tarwe bloem voor het brood. Ik heb dit vervangen door speltbloem. Spelt bevat meer eiwitten dan tarwe en dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Het tafelsuiker heb ik vervangen door kokosbloemsuiker. Dit is een natuurlijke suiker en heeft een lage glycemische index. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. Kies wat bij jou past. Ik heb de aanpassingen gedaan uit pure zelfbescherming zodat ik niet de hele dag door blijf snacken!

Naanbrood zelf maken

Ingrediënten

Aantal personen8 broodjes
  • 2 eetlepels kokosbloemsem suiker
  • 1/2 zakje gist
  • 60 ml warm water
  • 500 gram speltbloem + extra
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels melk
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels olie + extra om kom in te vetten
  • 4 teentjes knoflook zeer fijngehakt
  • 3 eetlepels fijn gesneden koriander
  • 3 eetlepels gesmolten boter

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Doe de gist en het suiker met het warme water in een kom. Laat dit zo’n 5 tot 10 minuten staan of totdat het mengsel begint te schuimen.
  • Zeef de bloem en bakpoeder in een grote kom en voeg ook het zout toe. Voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe: het gistmengsel, melk, yoghurt en de olie. Vervolgens de helft van de knoflook erbij. Kneed het vervolgens in 8 – 10 minuten tot een soepel elastisch deeg op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Leg de deegbal in een met olie ingevette kom. Tip van Tessa is om de deegbal rond te laten gaan in de kom, zodat hij rondom ingevet is. Dit zorgt ervoor dat het deeg na rijzen niet aan de kom blijft plakken. Dek af met plasticfolie en laat het minimaal 2 uur rijzen.
  • Duw de lucht uit het deeg en kneed nog even door. Verdeel in 8 gelijke stukken.
  • Verwarm de oven op de hoogste stand met een bakplaat erin. Bij mij is dat 250 graden. Heb je een pizzasteen? Leg die dan in de oven.
  • Pak een bolletje deeg en rol uit tot een ovaal plat brood op een met bloem bestoven aanrecht. Bestrijk het brood met de gesmolten boter en strooi er wat fijngehakte knoflook en koriander over.
  • Plaats 2 broden op een stuk bakpapier en leg op de loei hete bakplaat en bak de broden in 5 minuten af totdat het goudbruin en opgebold is. De duur van het afbakken kan verschillen, bij sommige ovens is het brood al binnen 2-4 minuten klaar. Houd dit bij de eerste bakgang goed in de gaten.
  • Herhaal dit met de rest van het deeg.

Linda’s Tips

  • Tip: je kan het deeg ook invriezen voor een volgende keer. Dit geldt natuurlijk ook voor het afgebakken naan.
  • Tip: je kan ook komijn over het brood strooien in plaats van knoflook en koriander.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Zelf naanbrood maken is makkelijk om te maken en zo leuk om te doen. Het is een heerlijk basis recept voor naan voor bij een curry of beleg het naanbrood als een pizza. #naanbrood

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.