Een Italiaanse mama voor 1 week + eetdagboek

Mijn droom is uitgekomen. Afgelopen vakantie voelde ik mij een Italiaanse mama in ons vakantiehuis in een oude boerderij in Toscane. Met groente uit de moestuin, pizza’s uit de houtoven, wijn en olijfolie van het land. Tevens schoven wij aan bij twee dorpsfeesten. Het vakantieappartement bleek een ideale basis om de Toscaanse keuken te ontdekken. Ik geef je een kijkje in mijn vakantie en deel mijn eetdagboek met jullie.

Italië en dan met name Toscane heeft ons hart jaren geleden gestolen. Mijn wens was ooit om nog eens te slapen in een agriturismo met de uitstraling van La Vialla.Wij verbleven vlakbij Ambra, een klein dorpje van 1.300 inwoners. Het ligt precies tussen Sienna en Arrezzo in. Van daaruit kun je eenvoudig Florence of Cortona bezoeken. Onze voorkeur heeft meer de kleine dorpjes waar de Italianen nog echt wonen in plaats van een museumstadje, zoals San Gimignano.

eetdagboek italie ambra a

Ons vakantiehuis is een heerlijke basis voor een culinaire week. Ik neem je even mee en laat in mijn eetdagboek zien welke heerlijke ontdekkingen wij gedaan hebben.

eetdagboek huis 1a

Eetdagboek van een week

Bij aankomst heeft de hitte ons bevangen. Na twee weken van maximaal 25 graden is het hier even wennen. Wat een hitte. De kinderen duiken direct het zwembad in. Manlief en ik zetten de spullen binnen en nemen snel een verfrissende duik.

eetdagboek italie zwembad

De eerste avond gaan we direct op onderzoek uit in Ambra. Via Tripadvisor had ik een goed restaurant gevonden. Alla Corte di Bacco krijgt direct de hoofdprijs van lekkerste restaurant van de hele vakantie. Je moet goed kijken anders loop je in eerste instantie het restaurant voorbij. Ik zet een voet over de drempel en de geur van truffel komt ons tegemoet. Manlief en ik beginnen direct te watertanden en hoeven de kaart eigenlijk al niet meer te zien.

De kaart toont allerlei heerlijke lokale specialiteiten. De antipasti schotel is een aanrader. Zo kun je direct kennis maken met allerlei smaken uit de omgeving. Ik heb genoten van pecorino (schapenkaas) met rode ui compote, de crostini’s met o.a. kippenlever en een Italiaanse rijstsalade. Onze bestelling bestond uit een spaghetti bolognese, een spaghetti napolitana, pappardelle met truffel en tortelloni met ricotta, funghi, amandelen en peterselie. Ondertussen liep het restaurant helemaal vol met lokale inwoners. Verschillende gezinnen moesten teleurgesteld worden. Een reservering is een must en vraag zeker om een plekje in de tuin!

eetdagboek italie restaurant

Zondag

Bij het wakker worden komen wij erachter dat er geen koffie in huis is. Hoe fijn is het dan om even naar het dorpje te rijden om bij de ontmoetingsplek van de lokalen een cappuccino te bestellen? Bijna dagelijks zijn wij hier even naar toegegaan. Heerlijk om zo te proeven van het Italiaanse leven.

Bij toeval komen wij erachter dat er een dorpsfeest is op nog geen 5 minuten van ons vandaan in Badia a Ruoti. In de sportkantine hebben zeker 40 dorpelingen de taken goed verdeeld. Zo had iedereen zijn eigen “werkstation” voor pizza, verse pasta, bbq, crostini’s, anti-pasti schotels en dolci (taart). Er waren nauwelijks toeristen. Onze zoon ging voetballen met Italiaanse kinderen en wij hebben genoten van de mensen om ons heen. Het eten was super lekker en heel betaalbaar. De kids kiezen veilig voor een pizza uit de houtoven. Manlief kiest voor vlees van de bbq en ik bestel de specialiteit slow cooked eend. Natuurlijk met een fles wijn uit de streek erbij. Na enige tijd begint er ook nog een band te spelen. Wat een geweldige avond.

eetdagboek italie dorpsfeest 1

Maandag

Kijk we hebben een echte koffie perculator in het huisje. Dit versterkt toch echt wel het vakantiegevoel en het Italiaanse leven.

eetdagboek italie koffie a

Bij ons vakantiehuis is in een oude schuur voor landbouw instrumenten een houtoven en grote barbecue gebouwd. Vandaag staat een bbq op het programma. Echt iets voor manlief om uit te proberen. Hij is gek op vuur. De gamba’s smaken heerlijk.

eetdagboek bbq 2a

Van een bevriende Italiaanse buurman mocht ik zijn kruidenmengsel gebruiken voor op de hamburgers. Hij had met grof zeezout en kruiden die hij rond de boerderij had gevonden een zalig mengsel gemaakt. We serveren er nog een simpele caprese salade bij, komkommer en drinken rode wijn van de eigenaar. Genieten hoor.

eetdagboek italie bb1

Dinsdag

Onze vakantiebestemming lag precies tussen Sienna en Arrezo in. De temperatuur was na een paar flinke buien op maandag aangenaam geworden. Hier hebben wij direct gebruik van gemaakt door een bezoekje aan Sienna te brengen. We maken het onszelf dan niet te moeilijk. We vertrekken op tijd en zorgen dat de kids halverwege de middag weer in het zwembad liggen. Het hoogtepunt was het uitzicht vanaf de zevenentachtig meter hoge Torre del Mangia dat onderdeel is van Palazzo Pubblico.

eetdagboek sienna a

Deze week vielen wij met onze neus in de boter. Op dinsdag was het dorpsfeest van Ambra. Yes, we schuiven gewoon nog een keer aan. In het begin was ik bang dat het voornamelijk voor de toeristen was. Maar ja, die zijn natuurlijk vroeg aanwezig. Zo hadden we tijd voor een aperitief: Aperol Spritz. Dit drankje drink ik normaal nooit. Maar ik had mij voorgenomen mij als een Italiaanse te gedragen en dit is goed gelukt.

eetdagboek italie aperaol a

Dit keer begonnen we het diner andersom. Eerst het dessert, want vanaf onze borrelplek hebben wij uitzicht over de opbouw van het feest. Wij zien verschillende dorpsbewoners met eigengemaakte taarten voorbij komen. Het zag er allemaal zo lekker uit, dat wij hiermee beginnen.

eetdagboek italie dolci

Vervolgens door naar het vlees. De specialiteit van Toscane is bistecca. Dat is het lekkerste stukje vlees van de barbecue. Bij de slager van het dorp (fattoria di Rimaggio) staat een grote barbecue opgesteld. Manlief en ik delen een portie. Nu zijn de straatjes allemaal volgelopen. Wij lopen wat rond, op zoek naar pasta. Aan het einde van het dorp, eten we een lasagne zoals het hoort en niet zoals ik het maak met 2 tot 3 lagen en heel veel groente. Nee, deze verse lasagne heeft 8 lagen met een gehaktsaus. Ik bestel melanzane alle parmigiana (aubergine met kaas uit de oven). De smaak is zo puur en zacht, dat ik nog net niet mijn bord erbij opeet. Om het af te leren eindigen we met nog een bordje dolci.

Woensdag

Na een snel ontbijt vertrekken we richting Arezzo. Maanden geleden heb ik een lunchafspraak ingepland bij La Vialla. Dit is een biologische boerderij die alle producten verkoopt via het internet. Wij waren er al eens eerder geweest. Dit keer aten we op een andere locatie en kregen een tour door het boerderijmuseum. Hier was ook een huis ingericht zoals vroeger. Het leuke was dat er veel overeenkomsten waren met ons huidige vakantiehuis!

eetdagboek italie la vialla

 

Eigenlijk heb je na het aperitief al genoeg. Kijk de tafel toch eens vol staan met hapjes…. Daarna volgde nog een verse pappardelle met tomatensaus. Een secundi van lam en aardappelen uit de houtoven. Binnenkort vertel ik jullie nog wel meer over deze lunch.

eetdagboek la vialla 4a

 

Eenmaal thuis kregen we rond 20 uur toch weer een beetje trek. Ik heb een simpele pasta in elkaar gedraaid met een pot saus, gehakt en spaghetti. Een pot saus? De potten van Barilla met tomaat en basilicum vind ik prima van smaak. Op vakantie maak ik het mezelf graag makkelijk.

Donderdag

Eigenlijk wilden we nog een dagje naar Arezzo. Alleen de kids waren moe en wilden graag een dagje niks doen. Nou dat was eigenlijk ook geen straf. Samen met de eigenaar van het vakantiehuis ben ik de moestuin in gedoken. Dino spreekt geen Engels, maar met handen en voeten kwamen wij samen een heel eind. Met mijn oogst van tomaten, witte aubergine (nu begrijp je waar de naam eggplant vandaan komt), ui en courgette heb ik een boterzachte ratatouille gemaakt.

eetdagboek italie moestuin

Ondertussen heeft manlief de houtoven weer aangezet, dit keer om pizza te maken. Net als thuis hebben we de buitentafel vol gezet met bakjes beleg. Het deeg was genoeg voor 10 pizza’s. Snel hebben we alle kinderen van de andere accommodaties gevraagd of ze ook een pizza wilden maken. En zo zaten er Nederlanders en Denen aan onze tafel. Dat zijn zulke fijne genietmomentjes.

eetdagboek italie pizza

Eigenlijk waren wij bang dat de pizza’s niet zouden lukken (lees aanbranden). Dus voor de zekerheid had ik een pasta achter de hand gehouden. De kinderen hebben de pizza’s opgegeten. Op de wekelijkse markt in Ambra stond een visboer met vongole. Samen met manlief heb ik ervan genoten. Dit gerecht zal ik nog eens online zetten. Het is een super makkelijk gerecht, waarbij je het idee hebt in een restaurant te zitten.

eetdagboek vongole a

Vrijdag

Na een relaxte opstart hebben manlief en ik alle spullen weer ingepakt. Zaterdagochtend vertrekken wij vroeg uit ons vakantiehuis in verband met zwarte zaterdag. In de middag hebben wij nog even lekker genoten op een ligbed bij het zwembad en las ik ook mijn vierde boek uit.

De vakantie sluiten wij in stijl af. We gaan nogmaals terug naar Alla Corte di Bacco voor het vismenu. Dit kun je alleen vooraf bestellen. Het startte met 3 antipasti waaronder een grote koude schaal met inktvis en mosselen, inktvis in tomatensaus en een soort pasteitje. De secundi is spaghetti met mosselen (mijn favoriet) en daarna nog langoustines (!) en inktvisringen. We konden geen boe of bah meer zeggen. Na een limoncello (dat stimuleert de spijsvertering volgens de Italianen) bij ons koffietentje, was het tijd om afscheid te nemen.

Ambra we hebben van je genoten!

eetdagboek italie vis 1

Voor deze week “leven als een Italiaanse mama” ben ik uitgenodigd door NOVASOL. Op hun website tref je een grote keuze aan met vakantiehuizen door heel Europa. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.