Nog geen beoordelingen

Draadjesvlees van mijn schoonmoeder

Bij mijn schoonmoeder “bestel” ik graag stoofvlees. De smaak hiervan was ik helemaal vergeten, tot twee weken terug. Mijn schoonouders zijn 50 jaar getrouwd (!) en mijn schoonmoeder is bijna 70. Het leven moet je vieren en dat geldt zeker voor deze twee enorme mijlpalen. Een goede reden dus om met beide zonen en aanhang een weekend weg te aan. Op vrijdag stond ouderwets draadjesvlees van mijn schoonmoeder op het programma.

Jaren geleden heeft zij mij het stoofvlees recept gegeven. Het is een familierecept dat al 30 jaar op tafel komt. Op één of andere manier ben ik dit kwijtgeraakt. Gelukkig heb ik nu een nieuw handgeschreven versie, die ik niet meer weggooi. Het bijzondere aan dit recept is de toevoeging van rozijnen, bruin bier en champignons. Zo krijg het draadjesvlees een zalige combinatie van zout en zoet.

Draadjesvlees van mijn schoonmoeder

Draadjesvlees van mijn schoonmoeder

Ingrediënten

8 personen
  • 1000 gram dikke riblappen
  • snufje zout en peper
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 flesje bruin bier bv Leffe bruin
  • 1 vleesbouillon blokje
  • 250 ml gekookt water
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 200 gram rozijnen
  • 250 gram champignons

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd de riblappen in blokjes van 2 bij 2 cm. Kruid met zout en peper.
  • Verwarm een pan met dikke bodem met de olie en roomboter. Bak het vlees hierin rondom aan. Haal het vlees uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien in stukjes. Hak de knoflook fijn. Bak het uien knoflook mengsel 3-5 minuten in het braadvet van het vlees op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe. Roer na 3 minuten het bier, bouillonblokje en het water erdoor. Roer met een houten spatel goed over de bodem, zodat aangebakken bloem los komt. Voeg het laurierblad, azijn en rozijnen toe. Leg het vlees terug in de pan en roer goed door.
  • Laat het vlees (minimaal) 2 uur stoven met deksel op de pan. Roer regelmatig en zorg ervoor dat het vlees onder vocht blijft staan. Zet de pan niet te hoog en voeg eventueel water toe.
  • Snijd de champignons in plakjes en voeg de laatste 20 minuten toe.
  • Vergeet niet om het laurierblaadje te verwijderen.
  • Serveer met gekookte aardappelen en spruitjes.

Linda’s Tips

  • Tip: vries de helft in voor een volgende keer. Het draadjesvlees is 3 maanden houdbaar.
Draadjesvlees van mijn schoonmoeder

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.