Nog geen beoordelingen

Draadjesvlees met een snelle rode kool stamppot

Bij de winter horen stoofpotjes en stamppotjes. Vandaag geef ik een recept voor beiden: draadjesvlees met een snelle rode kool stamppot. Het draadjesvlees maak je een dag van te voren, zodat je het de volgende dag eenvoudig bij de rode kool stamppot serveert.

Het draadjesvlees bevat een bijzondere kruidenmix van Green Gypsy. Kim volg ik al een jaar of twee via Instagram. Van haar opa heeft ze de liefde voor pure kruiden en kruidenmengsels meegekregen. Dat krijg je als je opgroeit in een specerijenfabriek. Samen met Francesca Kookt heeft ze een limited edition ontwikkeld: de Winter Wonder Blend (een mix van oregano, anijs, kaneel, kardemom, paprika, piment, zwarte peper).

Draadjesvlees met snelle rode kool stamppot

Het bijzonder van deze mix is dat het zowel voor hartige als zoete recepten geschikt is. De diepe, warme en winterse smaken passen perfect bij vlees, vis en groente. Persoonlijk vind ik een half theelepeltje van deze mix heerlijk in mijn havermoutpap of in een van mijn ontbijttaartjes. Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer recepten, kijk dan even hier.

Voordat ik het potje in handen kreeg, leek het mij lekker om er draadjesvlees mee te bereiden. De blend geeft het vlees een heerlijk spicy touch. De geur alleen al die uit het potje komt. Heb je deze kruiden niet in huis, dan kun je ook speculaaskruiden gebruiken.

Het draadjesvlees heb ik bereid in de slowcooker, maar ik geef je ook tips om het in de braadpan te bereiden. Mijn kinderen waren teleurgesteld dat het stoofvlees niet direct dezelfde dag op het menu stond. Hun geduld werd op de proef gesteld én beloond. Vanaf de eerste hap zei dochterlief: “oh mam kunnen we dit vaker eten?

Een stoofpotje smaakt het lekkerste als je dit een dag van te voren maakt. Ik heb de ene dag het draadjesvlees gemaakt en de dag erna een snelle rode kool stamppot. Ik geef je twee bereidingen voor het vlees, zowel uit de slowcooker als uit de braadpan.

Draadjesvlees met snelle rode kool stamppot

Draadjesvlees uit de slowcooker of braadpan

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo runderstooflappen (kamertemperatuur)
  • zout en peper naar smaak
  • klont roomboter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels Winter Wonder Blend (speculaaskruiden)

Extra nodig bij de braadpan

  • 1 eetlepel bloem

Snelle rode kool stamppot

  • 1200 gram aardappelen
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • 500 gram biologische gekookte rode kool met appeltjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

Bereiding draadjesvlees uit de slowcooker:

  • Snijd de runderstooflappen in blokjes. Kruid het vlees naar smaak met zout en peper. Verwarm een koekenpan en bak hier het vlees in roomboter even rondom bruin. Schep het vlees over in de slowcooker
  • Snijd ondertussen de uien en hak de knoflook. Voeg de groente, ketjap en 2 eetlepels van de Winter Wonder Blend toe aan het vlees en roer goed door elkaar. Zet de slowcooker op LOW voor 7 uur. Voor de slowcooker hoef je verder geen vocht toe te voegen, want er komt vocht vrij in de slowcooker. Je kunt het laatste uurtje de deksel verwijderen zodat het vocht inkookt of een beetje maizena/bloem toevoegen om het te binden.

Bereiding draadjesvlees uit de braadpan

  • Snijd de runderstooflappen in blokjes. Kruid het vlees naar smaak met zout en peper. Verwarm een koekenpan en bak hier het vlees in roomboter even rondom bruin. Haal het vlees uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien en hak de knoflook. Bak het uien knoflook mengsel 3-5 minuten in het braadvet van het vlees op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe. Roer met een houten spatel goed over de bodem, zodat aangebakken bloem los komt. Voeg de ketjap, 2 eetlepels van de Winter Wonder Blend en het vlees (terug) in de pan. In de braadpan heb je iets meer vocht nodig, voeg dan ook gekookt water toe zodat het vlees voor de helft onder water staat.
  • Laat het vlees (minimaal) 2 uur stoven met deksel op de pan, totdat het vlees uit elkaar valt. Roer regelmatig en zorg ervoor dat het vlees onder vocht blijft staan. Zet het vuur niet te hoog en voeg eventueel extra water toe.

Bereiding rode kool stamppot:

  • Schil en kook de aardappelen zoals je gewend bent. Giet af en stamp fijn. Breng op smaak met een scheutje melk en een klontje boter.
  • Verwarm de rode kool op matig vuur volgens de gebruiksaanwijzing. Roer door de gestampte aardappelen.
  • Verwarm het draadjesvlees en serveer met de rode kool stamppot.
Draadjesvlees met snelle rode kool stamppot

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.