Nog geen beoordelingen

Courgette torentje met sinaasappelpesto

Ik zit een beetje in de courgette modus. Na de gevulde courgette met couscous is het nu tijd voor een voorgerecht met courgette: courgette torentje met sinaasappelpesto.

Het recept is van manlief. Een paar weken geleden verraste hij mij met een compleet 4 gangen menu. Hij heeft zelf allerlei recepten uitgezocht, de boodschappen gedaan en gekookt. De keuken was een middag verboden terrein voor mij. Ik sta tegenwoordig zoveel in de keuken, dat ik extra kan genieten als er eens voor mij wordt gekookt. Soms heb ik het idee dat ik chef vaatwasser, kok en boodschappenhulp in één ben. Terwijl manlief druk bezig was in de keuken (en er een enorme bende van maakte) zat ik heerlijk met een wijntje aan de keukentafel met een boekje.

courgette torentje

Ik verwachte een avond vol vlees. In tegendeel, een stukje gegrilde tonijn stond op het menu. Groot was mijn verbazing toen er zelfs bordjes met groente uit de keuken kwamen. Manlief, groente? Vrienden van ons vallen nu waarschijnlijk van hun stoel van het lachen.

Het courgette torentje was echt de surprise van de avond. De zacht zoetige smaak van de gegrilde courgette past uitstekend bij de smeuïge citruspesto, een fantastische match. Ook fijn is dat je dit gerechtje geheel van te voren kunt bereiden en bij een etentje ter plekke de courgette kort verwarmt.

courgette torentje

Courgette torentje met sinaasappelpesto

Ingrediënten

Aantal personen6 personen
  • 4 sinaasappels
  • 200 gram gepelde amandelen
  • 50 gram zoute kappertjes
  • blaadjes van 1 basilicum plantje
  • 150-200 ml olijfolie
  • 2 courgettes
  • snufje zout en peper

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Voor de sinaasappelpesto heb je sinaasappelpartjes nodig, zonder vliesjes. Snijd eerst de onder- en bovenkant van de sinaasappel af en zet rechtop op een plank. Snijd de schil er dik af, niet te zuinig snijden want je wilt geen witte randjes over houden. Vervolgens langs het witte vliesje snijden aan beide zijden en haal het vruchtvlees eruit. Koken met Karin heeft hier een handig trucje voor, kijk anders even dit filmpje voor een korte instructie.
  • Pureer de sinaasappelpartjes, amandelen, kappertjes, basilicum en olijfolie tot een fijne saus.
  • Snijd de courgettes in ronde plakjes van 0,5 cm. Verhit de grillpan en smeer de courgette plakjes in met een klein beetje olijfolie. Grill de courgette kort in de pan. Breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Pak een bord, leg een plakje courgette erop. Smeer een lepel sinaasappelpesto erover. Leg een nieuw plakje erop met een lepel pesto en dek af met een laatste plakje. Maak op elk bord 2 torentjes. Serveer lauwwarm.

Linda’s Tips

  • Tip: maak de sinaasappelpesto gerust een dag van te voren. De noten nemen dan het vocht op van de olie waardoor de pesto indikt en nog lekkerder smaakt. De courgette kun je gerust ook een dag van te voren grillen. Bewaar afgekoeld in de koelkast en verwarm afgedekt 10 minuten een oven van 180 graden.
  • Tip: gebruik de restjes courgette en pesto voor op een sandwich gegrilde courgette met pesto. Ook is de sinaasappelpesto lekker bij gegrilde kip of groente.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.