5 uit 1 beoordeling

Amuse: sushi in a glass

Gek op sushi maar geen zin om uren in de keuken te staan? Of ben je net zo onhandig als ik en ziet de gerolde sushi er niet uit? Mijn oplossing is sushi in a bowl. Ideaal als je geen tijd hebt om in de keuken te staan, maar wel lekker en gezond wilt eten. Deze sushi in a glass is een afgeleide van de variant in een kommetje.

Een super lekker en gezond hapje voor bij een dinertje en ook nog eens zo gemaakt. De basis is natuurlijk rijst. Maak de keuze die bij je past: sushi rijst of pandan rijst. Wil je het gewicht in balans houden gebruik dan quinoa.

Tonijn marineer ik graag in teriyaki saus. Nu heb ik gekozen voor de kant en klare versie. Op het internet vind je genoeg alternatieven om het zelf te maken. Een andere ultra snelle manier om tonijn in te marineren is zoute sojasaus, 1 theelepel gemberpoeder en 1 theelepel knoflookpoeder.

De avocado en de wasabimayonaise maken deze amuse: sushi in een glaasje helemaal af. A match made in heaven!

Amuse sushi in een glaasje

Amuse: sushi in a glass

Ingrediënten

4 personen
  • 50 ml teriyaki saus
  • 100 gram tonijn visboer
  • kopje sushi rijst of pandan rijst
  • 1/2 avocado
  • 1 eetlepel mayonaise
  • mespuntje wasabi
  • olijfolie
  • voor erbij zoute sojasaus Kikkoman Less Salt met groene dop
  • optioneel: furikake*

Extra nodig

  • extra nodig: mooie ronde glaasjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Marineer de tonijn 30 minuten in de teriyaki en zet in de koelkast.
  • Maak de rijst klaar volgens de verpakking.
  • Snijd de avocado door. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar af. Bewaar de ene helft met de pit in de koelkast. Sprenkel er citroensap over en dek af met folie. Snijd het vruchtvlees van de andere helft in reepjes.
  • Voeg een mespuntje wasabi door de mayonaise in een klein kommetje. Proef en voeg eventueel meer wasabi toe.
  • Verhit een grillpan en vet de pan in met een beetje olijfolie. Ik gebruik hiervoor een siliconen kwast. Grill de tonijn kort (1 minuut) aan beide kanten. De tonijn mag rosé zijn van binnen. Haal de vis uit de pan en laat even afkoelen. Snijd in 8 kleine plakjes.
  • Leg een flinke eetlepel rijst in het glaasje, voeg een plakje avocado toe en maak af met 2 stukjes tonijn. Strooi er optioneel furikake over of anders peper en zout.
  • Serveer er wasabi mayonaise en de sojasaus bij.

Linda’s Tips

  • Tip: koop de tonijn bij de visboer, zodat je goede sushi kwaliteit hebt.
  • Tip: voor nog meer amuse inspiratie kijk dan eens bij het Italiaanse vlaggetje in een glaasje of een amuse van avocado en zalm.
  • * Furikake is een Japans rijststrooisel. Het is een combinatie van gedroogde vis & groenten, zeewier, sesamzaadjes en zout voor over de tonijn. Verkrijgbaar bij de AH (zie oosterse schap) of de toko.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Amuse sushi in een glaasje

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.