Nog geen beoordelingen

Zoete aardappel broodjes met havermout

De allerlaatste dag van mijn #backtonormal project samen met Reny is aangebroken. Vanaf begin januari had ik al een plannetje om een gezonder tussendoortje met zoete aardappel te maken. Het liefst ook met havermout en een beetje groente. Even geen zoete reep, maar wel een hartige snack die ook niet zou misstaan in de trommel van de kids.

zoete aardappel broodjes

Alleen had ik geen idee hoe ik dit zou aanpakken. Uiteindelijk heb ik mijn gezonde havermout muffin recept als basis genomen en hier de zoete aardappel en wortel aan toegevoegd. De haver heb ik niet als havermout gebruikt,maar vermalen in een koffiemolentje van Tomado (€ 12,99). Die tip kreeg ik een jaar geleden van Reny. Zo’n apparaatje is ideaal om kleine hoeveelheden meel te maken, zonder dat je direct een heel pak hoeft te kopen. Heb je nu niet zo’n molentje gebruik dan ander meel of de ongemalen havermout toe.

Ik noem dit recept zoete aardappel broodjes, maar ik had ze ook de naam zoete aardappel muffins kunnen geven. Persoonlijk ben ik de muffin een beetje zat. Ik zocht iets anders en bij toeval zag ik deze schattige broodjesvorm bij de fotosshoot van het kookboek “Mag ik nog een hapje” van vriendin Francesca. Zij had een zalig recept met pastinaak. Stiekem heb ik er wel een stuk of 3 van gegeten. Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar het recept én de vorm. “Lin, die brood vormpjes koop je gewoon bij de Xenos.” Ik kon het niet laten om binnen 2 dagen ook zo’n vorm in huis te halen. Zijn ze niet schattig?

zoete aardappel broodjes

Het tussendoortjes recept is vrij basic. Scan je keukenkastjes en voeg naar behoefte extra smaakmakers toe. Ik wilde jullie een ellenlange lijst met ingrediënten besparen. Geef je eigen draai aan dit recept of je er nu gedroogd fruit, noten, zaden of kokos of extra kruiden aan toevoegd.

zoete aardappel broodjes

Zoete aardappel broodjes met havermout

Ingrediënten

Aantal personen8 stuks
  • 150 zoete aardappel
  • 1 rijpe banaan
  • 1 kleine wortel 40 gram
  • 125 gram havermout of havermeel of ander meel naar keuze
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel of koekkruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje nootmuskaat
  • snufje zout
  • 60 ml amandelmelk of andere melk naar keuze
  • 2 eetlepels ahornsiroop

Optioneel

  • noten zaden, gedroogd fruit, gemberpoeder, of kokos naar smaak

Extra nodig

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Schil en snijd de zoete aardappel in stukken. Kook in 8 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prak ondertussen de banaan met een vork. Rasp de wortel.
  • Maal de havermout in een koffiemolentje tot meel of maak gebruik van kant en klare meel.
  • Meng de banaan, wortel, havermout, ei, kaneel, bakpoeder, nootmuskaat, zout, melk en ahornsiroop alvast door elkaar.
  • Giet de zoete aardappel af en stamp grof met een stamppot stamper en voeg toe aan het mengsel en roer goed door elkaar.
  • Voeg eventueel nog extra smaakmakers toe, zie optioneel.
  • Verdeel het deeg over de vorm. Bak in 25-30 minuten gaar in de oven.

Linda’s Tips

  • Tip: vries de zoete aardappel broodjes gerust in en haal ze bevroren uit de vriezer en stop zo in de trommel.
zoete aardappel broodjes

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.