5 uit 1 beoordeling

Spinazie ricotta lasagne

Ik ben flexitariër. Flexi-wat? Ik eet bewust een paar dagen per week geen vlees. Beter voor mijn lijf en het milieu. Daarbij ook nog eens fijn omdat ik zo meer varieer. Op de vleesloze dagen staat er vis, een vleesvervanger, peulvruchten of kaas op het menu, zoals deze spinazie ricotta lasagne.

Ricotta is een Italiaanse zachte kaas met een milde & romige smaak. Ik heb deze kaas lang geleden, leren kennen tijdens mijn 1e Weight Watchers periode. Het bevat een stuk minder verzadigde vetten (8,5%) dan gewone kaas (20%). Das fijn voor deze enorme kaasliefhebster. De ricotta, spinazie en passata zijn echte “smaakvrienden”. In de Italiaanse keuken zie je dit trio vaak terugkomen. Voor een extra portie groene groente voeg ik er courgette aan toe.

Op mijn blog maak ik veel gebruik van simpele wijzigingen in je eetpatroon om lekker en gezond(er) te eten. Dit keer een vega recept en het gebruik van een minder vette kaas. Voor de lasagne vellen zou ik eigenlijk de volkoren variant moeten nemen. Maar ja, deze keer spijbel ik met verse lasagnevellen. Natuurlijk overtreed ik ook wel eens “mijn eigen regels”. Het draait allemaal om de balans in je eetpatroon.

Deze vegetarische spinazie ricotta lasagne is ook bij kinderen favoriet. Bij mij thuis gaan de ovenschaal en de borden na het eten “schoon” de kast weer in. Ik hoop bij jou ook!

Spinazie ricotta lasagne

Ingrediënten

4 personen
  • 1 courgette
  • olijfolie
  • oregano
  • 1 grote teen knoflook
  • snufje chilipoeder
  • 450 gram verse gewassen spinazie
  • 3/4 verpakking verse lasagne (rest vries ik in) of 9 droge (volkoren) lasagne bladen
  • 2 bakjes ricotta
  • 1 fles biologische passata di pomodoro (AH Puur & Eerlijk)

Eventueel

  • handje Parmezaanse kaas

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de courgette in 8 – 10 minuten goudbruin. Bestrooi met oregano en snufje zout en peper.
  • Snijd ondertussen de teen knoflook fijn.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan. Bak de knoflook met een snufje chilipeper 30 seconden aan. Voeg de helft van de spinazie toe en laat in 3 tot 4 minuten slinken. Haal uit de pan en laat uitlekken in een vergiet. Wok vervolgens de andere helft van de spinazie en laat ook goed uitlekken in het vergiet. Snijd de spinazie grof.
  • Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en start met een royale laag passata op de bodem.
  • Dek af met een laag lasagne bladen.
  • Doe de ricotta in een kom en schep 1/3 in een andere kom. Meng de spinazie hierdoor. Smeer het spinazie ricotta mengsel over de lasagnebladen.
  • Dek af met de 2e laag lasagnebladen. Pureer de helft van de overgebleven ricotta met de courgette in een staafmixer. Smeer dit vervolgens op de 2e laag lasagnevellen.
  • Dek af met de 3e laag lasagnebladeren. Meng het restant ricotta met de rest van de passata en giet over de lasagne heen.
  • Bak de lasagne in 30 minuten in de oven gaar.
  • Strooi eventueel nog Parmezaanse kaas over de lasagne.

Linda’s Tips

  • Tip: voor een nog gezondere variant vervang je de ricotta door hüttenkäse. Pureer de courgette niet bij stap 9, smeer alleen de ricotta over de vellen. Dek af met de gebakken schijfjes courgette en laat de 3e laag lasagnevellen achterwege.
  • Tip: meer info over flexitariër vind je hier.

Inspired by: De Zilveren Lepel

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.