Nog geen beoordelingen

Spelt met pompoen, wortelen en feta

Januari is traditiegetrouw, na de feestmaand, weer de tijd om bewuster te gaan eten. Lekker, net even gezonder en voedzaam. Dit gerecht van spelt met pompoen, wortelen, kastanje champignons en feta past hier perfect bij.

In mijn snack recepten maak ik regelmatig gebruik van speltmeel of speltbloem. Op de site staat echter nog geen gerecht met de hele speltkorrel. Tijd om hier verandering in aan te brengen.

Ik maak gebruik van 100% volkoren spelt. Volkoren betekent dat de hele korrel, inclusief de zemel, kiem en meelkern nog aanwezig zijn. Hierdoor is dit graantje lekker gezond, omdat alle vitaminen, mineralen en vezels behouden blijven. Het heeft daarnaast een iets andere glutenstructuur dan gewone tarwe, waardoor het makkelijker te verteren is.

Na de feestdagen ben ik echt weer toe aan lekkere en voedzame gerechten. Ook de groenten heb ik een beetje verwaarloosd. In dit recept maak ik dat direct goed door met 3 varianten aan de slag te gaan. Vlees laat ik op deze Meatless Monday even een dagje staan. Dit heb ik genoeg binnengekregen in de maand december. Vandaag staat er daarom kaas (feta) op het menu.

spelt recept met pompoen

De spelt is eenvoudig te bereiden. Je kookt het in een pan met water. De structuur lijkt een beetje op bruine rijst met een stevige bite. Je kunt dit graantje gebruiken als vervanger voor rijst, als bijgerecht of als vulling in een soep. Kook gerust iets extra’s, zodat je de spelt de volgende dag in een salade kunt verwerken.

In Italië heb ik ooit een zalige spelt salade gegeten, met geroosterde gele en rode paprika en een dressing met balsamico. Zo lekker fris en zomers. Voor nu kies ik voor warme comfort smaken. De pompoen en wortelen worden geroosterd in de oven met een kruidendressing. De kastanje champignons worden kort gebakken en afgeblust met een scheutje sojasaus.

Geniet ervan!

Spelt met pompoen

Spelt met pompoen, wortelen en feta

Ingrediënten

4 personen
  • 200 gram spelt
  • 1/2 flespompoen
  • 250 gram wortelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels kerrie
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel gember
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • scheutje sojasaus
  • 2 eetlepels goede olijfolie (ik gebruikte basilicumolie)
  • 1 eetlepel cider (appel)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 100 -150 gram feta
  • snufje zout en peper naar smaak

Optioneel

  • rode peper & 2 handjes pecannoten

Extra nodig

  • 2 bakplaten met bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vul een pan met 1 liter water en de spelt. Breng aan de kook en laat 25 minuten met de deksel op de pan koken. Giet af.
  • Was de pompoen en boen de wortelen schoon. Halveer de pompoen*, verwijder de pitjes en de draden en snijd in plakken van 1 cm.
  • Maak een dressing van de olijfolie, kerrie, komijn en gember en smeer de groente hiermee in. Leg de groente op de met bakpapier beklede bakplaten of een grote ingevette ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven.
  • Ondertussen maak je de kastanje champignons schoon en snijd deze in plakjes. Zet een koekenpan op het vuur met een eetlepel olijfolie en bak de champignons in 5 minuten op een middelhoog vuur bruin. Blus af met een scheutje sojasaus.
  • Vervolgens maak je een dressing van de olijfolie, cider, citroensap & de citroenrasp.
  • Verdeel de pompoen en wortelen over de borden. Schep de spelt erop en daarna de champignons. Brokkel de feta in stukjes erover of rasp. Breng op smaak met een snufje zout en vers gemalen peper. Maak af met de dressing en voeg optioneel fijn gesneden rode peper en noten naar keuze toe.

Linda’s Tips

Tip: *de andere helft van de pompoen verwerk je in een boerenkool stamppot of rooster je met za’atar in de oven.
spelt met pompoen

Voor deze blog heb ik een gratis product ontvangen. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.