4.8 uit 8 beoordelingen

Soffritto: basis van de Italiaanse keuken

Vandaag vertel ik iets meer over soffritto. Waarschijnlijk denk je nu: waar heeft Linda het nu weer over? Soffritto is de basis van de Italiaanse keuken en je hebt het vast al eens gemaakt. Het is de heilige eenheid van ui, wortel en bleekselderij en de basis van menig Italiaans gerecht.

Nu ben ik dol op Italiaanse gerechten en minimaal 1 keer per week komt er een pasta op tafel. Soms ben ik lui en bak ik 2 uien en gooi ik twee blikken tomaten in de pan als basis voor een saus. Maar ja, om nou te zeggen dat dit “echt” smaak heeft… Nee, daarvoor maak ik graag een soffritto. Het bijzondere is eigenlijk dat je de smaken van ui, wortel en bleekselderij niet als zodanig herkent. Bij elkaar zorgen de gebakken groente voor een rijke en pittige smaak.

En maak je niet te druk om de exacte verhouding van de groente. Ik ben een hobbykok en ga op mijn eigen gevoel (en smaak) af. Een tip vind ik wel belangrijk om te melden. Snijd de groente allemaal even groot, dat zorgt ervoor dat alles tegelijk gaart. Niks is vervelender dan stukken ongare wortel bijvoorbeeld.

Maak gerust een hele grote pan door een hele bos bleekselderij te snijden. Dan heb je vanzelfsprekend ook meer uien en wortelen nodig. Het snijden van de groente is altijd wel even een werkje. Even verstand op nul zitten (ik word er altijd wel lekker rustig van in mijn hoofd) en je wordt snel beloond door de heerlijke geur die opstijgt uit de pan.

soffritto de basis voor pasta saus

Soffritto

Ingrediënten

1 porties
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Pel de uien en snijd de uien in kleine blokjes. Schil de wortel en snijd net zo klein als de ui. Schil de buitenkant van de stengels om de draadjes te verwijderen en snijd ook in kleine blokjes.
  • Verwarm de flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin eerst de ui 5 minuten om middelhoog vuur (zorg dat de ui niet verkleurd). Voeg daarna de wortel en bleekselderij toe. Laat het geheel nog 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen totdat de groente zacht is.
  • Vervolgens is de soffritto klaar voor gebruik. Je kunt de portie in 1x gebruiken of verdelen en de helft invriezen. Mocht je meer ui, wortel en bleekselderij in huis hebben, dan kun je ook alles fijnsnijden en ongebakken in de zakjes invriezen.
  • Nu kun je de soffritto gebruiken als basis voor een bolognese saus, soep, ovenschotel, eenvoudige pasta, risotto of wat dan ook. Ik geef je nog een paar ideetjes:
  • Snijd de knoflook fijn en voeg dit toe voordat de saus bijna klaar is.
  • Voeg een klein blikje tomatenpuree toe nadat de soffritto klaar is en bak even mee. Voeg dan een blik tomaten toe en laat even pruttelen. Dit vormt zo de basis voor een eenvoudige pasta saus.
  • Verse kruiden zoals platte peterselie of tijm is altijd een goed idee voor erbij.
  • Bak nog wat gehakt erbij en je hebt direct een bolognese saus gemaakt!

soffritto de basis voor pasta saus

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.