Nog geen beoordelingen

Yoghurt met sinaasappelcompote

Zo, het gewone leven is begonnen. De kids naar school, mijn vent naar kantoor en ik heb het huis weer voor mezelf. Ik ben zo blij dat ik weer normaal kan eten. Op een of andere manier kom ik tussen kerst en oud & nieuw niet in mijn ritme. Manlief is altijd nog jarig en dit jaar vierden wij met 6 gezinnen oudjaar bij ons. Zo hobbelden wij van feestje naar feestje.

Mijn kerst duurde geen 2 dagen zoals bij jullie, maar startte ergens in november al. Om alles op tijd af te krijgen, ben ik vroeg begonnen met de eerste foto’s voor de feestdagen. Dit vooruit werken heeft goed geholpen. Het nadeel alleen is dat ik al weken kerst recepten aan het koken én eten was. Toen het eenmaal zover was, heb ik geen pan aangeraakt. Na een brunch op het strand en de volgende dag ontbijt bij ons, heb ik 3 avonden lang kaasjes, worst en allerlei andere lekkere borrelhapjes uit de koelkast gepakt.

Het resultaat is dat mijn kleding niet zo lekker zit. Correctie, mijn kleding zit al langer niet zo lekker meer. Tijd om in actie te komen en weer normaal te gaan eten. De hele maand januari staat in het teken van #backtonormal. Vriendin Reny had precies hetzelfde idee. Samen zullen wij jullie inspireren om het gewone leven weer op te pakken.

back to normal

Ik zie afvalprogramma’s, detoxen en wat al niet meer voorbij komen. Om eerlijk te zijn, trek ik dat nu echt even niet. Ik geloof ook niet in allerlei diëten. Zodra je je streefbericht hebt bereikt en weer start met eten zoals daarvoor is alles voor niks geweest. Naar mijn idee werkt het beter om stap voor stap je eetpatroon gezonder en vooral lekker te maken.

Lekker eten heb ik de afgelopen tijd genoeg gedaan. En dat niet alleen, het glaasje wijn kwam ook elke dag tevoorschijn. Tijd om aan de rem te trekken. De afgelopen week heb ik veel nagedacht over #backtonormal. Ik maak er geen challenge ofzo van. Het draait net zoals mijn detox van 28 dagen van giftbelt naar tempel om mijn eigen speerpunten. Misschien wil jij ook graag weer wat meer energie. Wees dan eens kritisch naar jezelf. Ik ben dan ook geweest en ik ga in januari op de volgende punten letten:

Meer water drinken

Het is echt te suf voor woorden. Maar ik heb geen Dopper fles met water gedronken. Normaal start ik elke ochtend met een glas warm water en ook dat heb ik zo verwaarloosd.

5 tips om meer water te drinken

Meer groente

Als groentelover zou je denken dat dit geen enkel probleem is geweest de afgelopen tijd. Nou door de drukte heb ik ‘s middags snel naar een boterham gegrepen. Het beleg bestond uit kaas (heel veel kaas) of vette worst. Geen plakjes komkommer gezien, laat staan die lekkere gezonde lunchsalades die ik altijd maak. Mijn laatste lunchsalade op de blog dateert van oktober. Nou dan weet je wel genoeg.

Meer bewegen (3 x in de week)

Na thuiskomst uit Bali had ik allerlei goede voornemens. Ik zit inmiddels bij een nieuwe sportschool. Al is het mij nog niet gelukt om minimaal 2x in de week te sporten. Ik wil hier gewoon tijd voor vrijmaken. Maandag, woensdag en een weekend dag heb ik gereserveerd voor sport. Het staat nu zelfs in de agenda!

Meer variëren

Mijn eetpatroon heeft een beetje in een kringetje rondgedraaid. Om hieruit te komen, maak ik een eetplanning voor het avondeten. Ik kom hier nog uitgebreider op terug, zodat jullie kunnen zien hoe ik dit doe.

Geen alcohol

De maand januari staat bij ons altijd in het teken van even geen alcohol. Ook niet op feestjes, tijdens een etentje of borrel. Wij smokkelen dit jaar 1x in verband met – hoe ironisch – een wijnproeverij.

Meer ME-time

Tja, dit is een vreemde eend in de bijt zo met alle andere punten. Toch is het erg belangrijk voor me. Ik merk dat mijn balans werk/privé een zorgkindje is én blijft. Vervolgens neem ik voor mezelf al helemaal geen tijd. Uit frustratie ga ik eten. Juist, mocht er ook een boek worden geschreven over emotioneel eten, dan kan ik makkelijk als “rolmodel” fungeren.

De hele maand januari krijgen bovenstaande punten meer dan mijn aandacht. Daarbij ben ik een eetdagboek gestart en noteer ik ook wanneer ik sport. Zo kan ik de vorderingen beter monitoren. Op de blog pak ik elke week een ander eetmoment op, te beginnen bij het ontbijt. De boterham doe ik weer even de deur uit en tover mijn havermout, yoghurt en rijstwafels weer te voorschijn. Ik ga zelfs groente toevoegen aan mijn ontbijt en dan heb ik het niet over een smoothie.

Het eerste ontbijtje is een Grieke yoghurt met sinaasappelcompote. De navelsinaasappelen zijn op dit moment vol van smaak. Dat dit kleine vitamine C bommetjes zijn hoef ik niemand meer te vertellen. Goed voor onze weerstand en dat kan ik persoonlijk wel gebruiken. Ik heb al een paar dagen zo’n vreemd hoestje.

yoghurt met sinaasappelcompote

Dit ontbijtje kun je makkelijk de avond ervoor voorbereiden voor direct 2 ochtenden! De sinaasappelcompote is namelijk voldoende voor 2 keer. Een compote klinkt misschien ingewikkeld maar stelt niks voor. Je kookt de sinaasappel kort met de dadels, water, honing en kruiden. Het resultaat is een heerlijk fris zoete compote in combinatie met de zachte smaak van Griekse yoghurt. Wat een feestje op de vroege morgen.

Yoghurt met sinaasappelcompote

Ingrediënten

Aantal personen2 porties
  • 1 hand sinaasappel + 1 theelepel rasp
  • 2 medjoul dadels
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel honing
  • snufje kardemom (of kaneel)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels havervlokken

Extra nodig

  • 2 glazen potjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Boen de sinaasappel en rasp 1 theelepel. Verwijder de schil van de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwijder de pit en het kapje van de dadels en snijd in blokjes. Zet een kleine pan op een middelhoog vuur. Voeg de sinaasappel, dadels en ook het sinaasappel vocht (overgebleven van het snijden) toe aan de pan. Vervolgens het water, de honing en het snufje kardemon en kook zachtjes 5 minuten.
  • Laat de sinaasappelcompote afkoelen. Vul een glazen pot met 3 eetlepels yoghurt, voeg 2 eetlepels havervlokken toe en herhaal de hoeveelheid yoghurt. On top de helft van de sinaasappelcompote. Zet weg in de koelkast en bewaar de andere helft van de compote in een glazen pot voor later in de week.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.