Nog geen beoordelingen

Raapstelenschotel uit de Streekbox

De vergeten groente komen steeds vaker bij ons op tafel. Zo is de pastinaak al helemaal ingeburgerd bij ons thuis. Recentelijk hebben wij er een nieuwe variant aan toegevoegd: de raapstelen. Deze groente zat in de Streekbox, die ik een paar weken geleden uitgeprobeerd heb. Om eerlijk te bekenen had ik de groente nog nooit eerder zelf gemaakt. Daar komt vanaf nu verandering in. Graag deel ik het recept van de raapstelenschotel uit de Streekbox met jullie.

Maar eerst nog even terug naar de raapstelen. Dat is het jonge loof van de meiknol. De smaak kan ik het beste omschrijven als licht pittig. Ik moest zelf een beetje denken aan andijvie. Raapstelen zijn harstikke gezond want ze zijn rijk aan mineralen en vitamines. Het bevat veel ijzer en vitamine C en daarnaast een goede portie vitamine B voor de energieproductie. Het seizoen van de raapstelen duurt niet meer zo lang meer. Koop ze dan ook snel. Ik heb ze mijn Albert Heijn XL van de week nog volop gezien.

Raapstelenschotel uit de Streekbox

Ingrediënten

4 personen
  • 50 gram rucola
  • 450 gram raapstelen
  • 1 komkommer
  • 150 gram Bergens blonde kaas (of geitenkaas)
  • 800 gram aardappelen
  • snufje peper en zout
  • 2 theelepels paprika poeder
  • scheutje (plantaardige) melk
  • 2 eieren
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel (cider) azijn

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en was ze. Kook ze met 15 minuten bijna gaar.
  • Maak de raapstelen schoon door de lelijke bladeren en steeltjes te verwijderen en de wortels eraf te snijden. Snijd de raapstelen in grove stukken en was ze met water. Slinger ze droog in een droogmolen.
  • Giet de aardappelen af en laat even droog stomen. Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Klopt de eieren met een scheutje melk los en voeg snufje zout en peper toe.
  • Bestrijk de ovenschaal met een klontje boter en maak een 1e laag met aardappelen. Doe de raapstelen op de aardappelen en dek af met de rest van de aardappelen. Giet vervolgens het eiermengsel erover. Strooi er paprikapoeder over.
  • Zet de schotel in de oven en bak in 35 minuten.
  • Maak ondertussen de komkommersalade met rucola. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe dit samen met de rucola in een kom. Maak een dressing van de olie en azijn en roer dit door de salade heen. Zet tot gebruik in de koelkast. Snijd de Bergens Blonde kaas of camembert in plakken.
  • Haal de schaal na 30 minuten even uit de oven en leg de plakjes kaas erop en laat nog 5 minuten smelten.
  • Serveer de schotel met de salade.

Linda’s Tips

  • Tip: als je meer wilt weten van de Streekbox, lees mijn review dan nog eens terug.
  • Tip: wil je Streekbox eens uitproberen? Met de actiecode “gezonderecepten” krijg je € 15,- korting op de eerste box. Deze actie geldt bij een minimale afname van 2 boxen. Je kunt kiezen voor een wekelijks of tweewekelijks abonnement. Na de 2e box kan je dit proefabonnement altijd opzeggen. Lekker flexibel!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.