5 uit 1 beoordeling

Preistamppot met pesto

Nu het buiten koud wordt, is er niks zoveel fijner als een oer Hollands stamppotje. De blaadjes vallen van de bomen, het is sneller donker en eindelijk mag de houtkachel bij ons weer aan. Het is dan ook echt weer tijd voor een ouderwets stamppotje. De traditionele bereiding kunnen jullie vast al dromen. Tijd voor een twist hier en daar, zoals met de preistamppot met pesto.

Kies er eens voor om bij een andijviestamppot geen spekjes met worst te serveren, maar feta met dadel en kaneel. Hiermee kom je in Oosterse sferen. Ook net even anders is deze boerenkool stamppot met zoete aardappels en pastinaak. In plaats van spekjes doe ik er zongedroogde tomaatjes doorheen. De boerenkool wordt niet gekookt, maar geroerbakt. De groente blijft zo iets knapperig en daar houd ik van.

Preistamppot met pesto

De stamppot van vandaag is met prei en pesto. Mijn kinderen zijn gek op gebakken prei en zo ben op het idee gekomen om hiermee een stamppot maken. Eigenlijk net zo klaar als een traditionele stamppot en net even lekkerder door toevoeging van zelfgemaakte pesto. In de vriezer staat altijd wel een voorraadje klaar.

Preistamppot met pesto

Preistamppot met pesto

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 kilo prei (niet schoongemaakt)
  • flinke klont roomboter
  • snufje zout
  • scheutje (plantaardige) melk
  • 4 eetlepels pesto
  • snufje zout peper en eventueel nootmuskaat
  • 1 rookworst

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Schil en was de aardappelen zoals je gewend bent en kook 15-20 minuten totdat ze gaar zijn.
  • Verwarm ondertussen de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
  • Verwijder het uiteinde van de prei. Snijd in dunne ringen. Was de prei zorgvuldig en sla droog in de slacentrifuge.
  • Zet een koekenpan op met een flinke klont roomboter. Voeg de prei toe en stoof de groente in 5 minuten zachtjes gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp fijn. Voeg de prei, melk en de pesto door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat
  • Serveer met de rookworst.

Linda’s Tips

stamppot recept

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.