Nog geen beoordelingen

Pompoen boerenkool stamppot

Van de week liep ik een Turks winkeltje binnen en mijn oog viel op een bak met flespompoenen. Ik vind dat zo’n fascinerend stuk groente. Tot een paar jaar geleden zag je de pompoen nauwelijks. Ok, de ronde variant stond als decoratie bij velen voor de deur. Ik heb het idee dat koken met de pompoen sinds een jaar of 5 hip is. Zoals gewoonlijk loop ik wat achter met trends. Ik houd mij pas een jaar of 3 bezig met de pompoen.

Persoonlijk vind ik pompoen erg lekker maar manlief niet. “Nee Linda, ik vind die pompoen toch echt niet lekker.” Ook al maak ik de pompoen onzichtbaar in een gerecht, hij proef het direct. Ik heb het dan ook opgegeven en eet alleen pompoen met de kids. Met name in de soep vind ik deze groente erg lekker.

Afgelopen weekend ben ik wat groente te kort gekomen. Tijd dus om dit een beetje recht te trekken met twee soorten groente in 1 maaltijd. Nu probeer ik dagelijks twee soorten groente te serveren bij het avondeten. Op het programma stond boerenkool en dan vind ik het lastiger om meer dan 1 soort groente te bereiden. Tja, waarom zou ik de pompoen niet met de boerenkool combineren? Ik heb uiteraard twee pannen gemaakt, want ik wilde mijn vent de pompoen boerenkool stamppot niet aan doen.

pompoen boerenkool stamppot

Daarbij heb ik wat geëxperimenteerd met de smaken die ik toevoeg aan de pompoensoep. In de pan heb ik een uitje gebakken met verse gemberwortel, knoflook en komijn. Vervolgens heb ik de boerenkool gewokt waardoor deze steviger is dan als je de groente kookt.

Kijk waar je voorkeur naar uit gaat. Je kunt de boerenkool gewoon met de pompoen meekoken en de ui met kruiden apart bakken en er na stampen doorheen roeren. Of je kunt de pompoen roosteren zodat het zoetje nog extra naar boven komt. Dat doe ik een volgende keer als ik de boerenkool stamppot klaarmaak. En een lepeltje rode curry pasta mengen met het ui kruidenmengsel lijkt mij ook een zalige optie.

pompoen boerenkool stamppot

Pompoen boerenkool stamppot

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 fles pompoen (1 kilo)
  • rookworst
  • scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 2 cm verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 600 gram boerenkool
  • snufje zout en peper

Optioneel

  • scheutje room (plantaardige) melk of kokosmelk

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Was de pompoen en snijd doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd in gelijke stukken. Zet een pan water op en kook in 15 minuten gaar.
  • Bereid de rookworst volgens de verpakking.
  • Verwarm een koekenpan met olijfolie. Snijd de ui in stukjes en de gember en knoflook fijn. Bak glazig op een medium hoog vuur en voeg de komijn toe. Voeg vervolgens de boerenkool in fases toe en roerbak 8 – 10 minuten. Of voeg bij nummer 1 de boerenkool toe aan de pompoen.
  • Giet de pompoen af en stamp fijn. Roer het boerenkool ui mengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Optioneel voeg je nog een beetje vocht toe voor de smeuïgheid.
  • Serveer met de rookworst.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.