Nog geen beoordelingen

Ovenschotel met rode kool en gehakt

Zodra ik mijn ouders spreek, komt er altijd 1 gespreksonderwerp aan bod: eten. Ha, ik heb het niet van een vreemde. Mijn moeder zat afgelopen weekend enthousiast te vertellen dat mijn vader zo’n lekkere rode kool stoof had gemaakt. Ik kan het dan niet laten om mijn ouders de volgende dag te bellen en te vragen naar zijn bereiding. Zijn gestoofde kool, verwerk ik in een ovenschotel met rode kool en gehakt.

Rode kool met appeltjes kennen wij allemaal wel. Dat is dan ook de basis voor deze ovenschotel. De twist is dat de rode kool gestoofd wordt met gewelde rozijnen en sinaasappelsap. Daarbij worden er fijne smaakmakers zoals ahornsiroop (of kies een ander zoetje), kaneel en natuurlijk laurier en kruidnagel aan toegevoegd. De rode kool stooft totdat de aardappelen gaar zijn voor de puree.

Onze dochter lust geen rode kool. Ik was dan ook benieuwd naar haar reactie op deze ovenschotel met rode kool. In eerste instantie wilde ze zelf niet mee-eten. Er is hier 1 regel in huis: je hoeft het niet lekker te vinden, alleen wel altijd 1 hap proeven. En toen was ze om..

Laat je trouwens niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. Het meeste zal standaard in je keukenkastje liggen. Dat kan bijna niet anders als jij mij al langer volgt.

ovenschotel met rode kool en gehakt

Ovenschotel met rode kool en gehakt

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 100 gram rozijnen
  • 2 uien
  • 2 appels
  • eetlepel boter
  • 600 gram gesneden rode kool
  • 1 eetlepel ahornsiroop of andere zoetstof naar keuze
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kg zeer kruimelige aardappelen
  • scheutje melk
  • 250 gram gehakt
  • snufje zout en peper
  • scheutje ketjap manis
  • eventueel extra klontje boter

Extra nodig

  • extra nodig: ovenschaal

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Wel de rozijnen in het sinaasappelsap.
  • Snijd de uien en appels in stukjes. Bak 5 minuten op een laag vuurtje met een klontje boter.
  • Snijd ondertussen de rode kool fijn. Voeg de kool, de gewelde rozijnen met sap, ahornsiroop, kaneel, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de pan. Laat op middelhoog vuur stoven.
  • Was en schil ondertussen de aardappelen en kook in 15-20 minuten gaar. Haal dan ook de rode kool van het vuur.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Voeg de gestoofde rode kool toe. Vergeet niet om de laurierblaadjes en kruidnagels te verwijderen. Zet de pan terug op het vuur en roerbak het gehakt in 2 minuten bruin. Voeg geen boter toe en maak ook de pan niet schoon. Kruid het gehakt met zout, peper en een scheutje ketjap. Verdeel over de rode kool
  • Stamp de aardappel tot een puree met een scheutje melk. Verdeel over de schotel. Strijk de puree glad met de bolle kant van een lepel. Voor een bruin korstje kun je de bovenzijde besmeren met een klontje roomboter. De handigste methode vind ik door een lepel met de bolle kant door de boter te halen en erover te smeren.
  • Bak in 20 – 25 minuten bruin in de oven.

Linda’s Tips

  • Tip: steek de kruidnagels in de laurierblaadjes of doe de specerijen in een thee ei.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

ovenschotel met rode kool en gehakt
Ovenschotel rode kool met gehakt. Liever een vegetarische ovenschotel? Vervang het gehakt dan door meer linzen. Klik snel op de foto voor het recept en de bereiding. #rodekool

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.