Nog geen beoordelingen

Olijventapenade maken

Mijn smaakvoorkeur is hartig. Met name zoute smaken zijn mijn favoriet. Olijven vind ik dan ook een lekker tussendoortje en als snack bij de borrel. Of als een tapenade op toast en als broodbeleg. Je zal verbaasd staan, hoe snel je dit olijventapenade recept kan maken.

Zet de olijven, ansjovis, kappertjes, peterselie, knoflook en olijfolie klaar. Net als met zelf pesto maken geldt dat de keukenmachine het werk doet. Binnen 5 minuten is dit recept gereed.

De olijventapenade is ook lekker op brood. Ik had een fantastisch zuurdesem brood gekocht en zocht er bijzonder beleg bij. In mijn koelkast trof ik een aangebroken potje olijven aan en een paprika die zijn beste tijd gehad had. Zo zonde om weg te gooien en even grillen in de oven kan natuurlijk altijd. Zo had ik de tijd om de olijventapenada te maken. Van dat soort middagen word ik erg blij, als er een recept “vanzelf” ontstaat.

Vervolgens werd mijn geduld behoorlijk op de proef gesteld. De hele handel moest natuurlijk nog op de foto. Het brood wordt door de bakker in prachtig papier verpakt. Ik waande mij even in Frankrijk bij een bakkertje op de hoek met dit brood onder mijn arm. Na het fotograferen mocht ik dan eindelijk proeven. Hmm, délicieux!

tapenade maken

Olijventapenade maken

Ingrediënten

1 portie
  • 50 gram zwarte olijven ontpit
  • 30 gram ansjovisfilets 1 kleine blikje
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel verse peterselie eventueel gedroogde
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels goede extra virgine olijfolie

Voor erbij als lunch

  • zuurdesem brood
  • 1 rode paprika

Extra nodig

  • schoon glazen potje

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Maal alle ingrediënten fijn in een blender, keukenmachine of hakmolen van de staafmixer. Bewaar de tapenade in een afgesloten potje in de koelkast.
  • Zet de grill functie van de oven op de hoogste stand. Snijd de paprika doormidden en leg in een ovenschaal tot het vel donkerbruin, bijna zwart kleurt. Haal de paprika uit de oven en stop in een boterhamzakje en knoop dicht. Laat circa 10 minuten afkoelen, vervolgens kan je het velletje er makkelijk afpellen.
  • Smeer een stuk zuurdesembrood royaal met de olijventapenade en beleg met de gegrilde paprika.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.