Nog geen beoordelingen

Mini pizza sterren

De intekenlijsten voor het kerstdiner op school hangen alweer op het raam. Mijn kinderen vieren jaarlijks “kerstavond” met allerlei lekkere hapjes. Hartstikke spannend om in het donker weer terug naar school te gaan om te eten met de juf en alle klasgenoten. De mooiste kleren worden uit de kast getrokken. Om terug te komen met vieze snoetjes, kleverige handen en vlekken all over. Geweldig.

Elke keer vragen mijn kinderen of ik weer de mini pizza sterren wil maken. Lekker, makkelijk en altijd een grote hit bij de kids. Als je de bodem zelf maakt en belegt is een pizza helemaal niet verkeerd. Qua topping, houd ik het heel simpel met kidsproof beleg. Het zijn kleine pizza margarita’s. Een ideaal recept voor kinderen, maar ook lekker als borrelhapje. Ik doe er dan graag nog rauwe ham en rucola over of salami.

mini pizza sterren

Voor de stervorm gebruiken wij koekjesvormen. Die koop je voor weinig bij de Xenos. Anders gebruik je een klein glaasje of kopje om kleine pizza’s uit te steken.

De mini pizza sterren passen prima bij het blog dat Reny vandaag online heeft staan. Ze geeft je 5 tips om gezond kerst te vieren. Door kleine aanpassingen te maken in de keuzes voor wat er op tafel komt tijdens de feestdagen, zul je merken dat je minder vol zit. Met ideetjes voor het ontbijt, lunch, borreltafel, diner en het dessert. Have a Happy Healthy Christmas!

Mini pizza sterren

Ingrediënten

Aantal personen2 bakplaten
  • 190 gram speltbloem
  • 100 ml warm water
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1/4 zakje gist
  • goede kwaliteit tomaten in blik of biologische pastasaus basilicum, Puur en Eerlijk van Albert Heijn
  • paar blaadjes basilicum niet nodig als je kiest voor het pakje Puur & Eerlijk
  • zout en peper naar smaak
  • 1 bol buffel mozzarella
  • extra nodig: 2 vellen bakpapier en koekjes vormen ster

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Meng water, olijfolie en gist door elkaar en laat het gist oplossen. Voeg de bloem toe. Kneed gedurende 10 minuten tot een fluweelzacht deeg. Voeg gerust meer water toe als het deeg te droog is of meer bloem indien het deeg te nat is.
  • Vet een kom in met een klein beetje olijfolie, zo blijft het deeg straks niet aan de kom plakken. Maak een bol en leg in de kom. Snijd een kruis in het deeg, dit bevordert het rijzen. Dek af met een warme vochtige theedoek en zet minimaal 1 uur op een warme plek. Ik zet de kom altijd op de convectorput in de huiskamer.
  • Zet de (hete) luchtoven op de allerhoogste stand liefst 250 graden met een bakplaat erin.
  • Pureer de tomaten met een staafmixer, snijd / scheur de basilicum en breng op maak met peper en zout. Snijd de mozzarella in reepjes.
  • Verdeel het deeg in 2 bollen. Kneed het even door, zodat de lucht eruit ontsnapt. Rol het met een deegroller uit tot een zeer dunne lap. Pak de koekjesvorm en snijd er sterren uit of maak rondjes met kleine glaasjes. Maak een nieuwe lap van het restant deeg en steek de vormen uit. Leg de sterren op een vel bakpapier. Je hebt genoeg voor 2 platen dus leg vellen bakpapier klaar. Herhaal bovenstaand met de 2e bol, totdat al het deeg op is.
  • Bestrijk de pizza met de tomatensaus en strooi de mozzarella over. De pizza is gaar als de randen donkerbruin worden. Dit is na 5 – 7 min. Beleg ondertussen het 2e vel bakpapier. Verwijder snel het bakpapier met de gare pizza’s en leg de nieuwe lading op de gloeihete bakplaat.

Linda’s Tips

  • Tip: maak het deeg gerust de dag ervoor, laat rijzen en bewaar in de koelkast. Op de middag zelf start je dan vanaf stap 3.

De lekkere kerstrecepten van Linda vind je hier.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.