5 uit 1 beoordeling

Mango rabarberbrood met havermout, spelt en pecannoten

Rabarber, je denkt fruit en je eet groente. Tot een jaar geleden maakte ik deze groente nooit zelf klaar. Ik was eigenlijk vergeten hoe lekker die groen roze stengels zijn. Ik ben niet de enige want Mister Kitchen heeft de Rhubarb week geïntroduceerd van 22 mei tot en met 31 mei. Samen met een aantal ambachtelijke chefs en culinaire bloggers zetten zij deze vergeten groente terug op de kaart. Ik deel graag dit fantastische mango rabarberbrood met havermout, spelt en pecannoten met jullie.

Alle credits voor dit recept gaan naar Maura van Yellow Lemon Tree Blog. Ik had de eerste rabarber stengels gespot en via Instagram kwam haar suikervrij aardbeien rabarberbrood voorbij. Ohlala, wat ziet dat recept er goed uit. Kijk er gerust eens bij haar blog rond. Haar foto’s zijn stuk voor stuk fantastisch en zorgen ervoor dat je de gerechten direct uit wilt proberen.

Maar goed, even terug naar het mango rabarberbrood. Tja wat zal ik er nog over vertellen? Ik denk dat je het zelf eens uit moet proberen. Ik ben er echt weg van. Het bevat louter goede ingrediënten, zowel groente (rabarber) als fruit, gezond meel van havermout en spelt. Twee van mijn favoriete smaakmakers kaneel en gemberpoeder. En de noten maken het helemaal af. Qua zoetstof kan je kiezen voor honing of agavesiroop. Dit zijn beide natuurlijke suikers, bij voorkeur ook met mate gebruiken want het blijven suikers. Om minder zoetstof toe te voegen, heb ik het merg van 1 vanillestokje erbij gedaan.

Het mango rabarberbrood is lekker met gezouten boter en kop thee als ontbijt of als tussendoortje. Vries de rest in, zodat je niet alles in 1x hoeft op te eten.

Mango rabarberbrood met havermout, spelt en pecannoten

Ingrediënten

Aantal personen1 brood
  • 250 gram rabarber
  • 200 gram mango
  • 50 gram havermout
  • 125 gram speltmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • 2 volle theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
  • 50 gram grof gehakte pecannoten (of walnoot)
  • 2 eieren
  • 30 gram honing of agavesiroop
  • 50 ml (walnoot) olie

Optioneel

  • merg uit 1 vanillestokje

Extra

  • havermout- of speltvlokken ter decoratie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de rabarber en mango in stukken. Houd 1 stengel en paar stukjes mango apart. Zet een kleine pan op het vuur en doe de rabarber en mango in de pan. Voeg eventueel 2 eetlepels water toe en laat zachtjes koken. Na ongeveer 10 minuten is de rabarber gaar. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Vet een cakeblik in met olie of gebruik bakpapier
  • Doe de havermout in een keukenmachine of staafmixer en maal fijn tot meel. Doe het havermoutmeel, speltmeel, baking soda, kaneel en gemberpoeder in een kom. Hak de noten grof en voeg toe. In een ander kom voeg je de eieren, zoetstof (honing/agavesiroop of merg uit het vanillestokje), olie en rabarber mango mengsel toe en roer door. Voeg nu het natte mengsel door het droge mengsel en roer tot alles goed gemengd is. Ook de achtergebleven stukjes rabarber en mango mogen erbij.
  • Stort het beslag in het cakeblik en strooi de haver- of speltvlokken erover.
  • Zet het cakeblik 50 – 55 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in het brood, als deze er schoon uitkomt is het brood gaar.

Linda’s Tips

  • Tip: ter vervanging van de mango kan je ook aardbei of banaan gebruiken. Zolang je maar een mengsel van 400-500 gram hebt.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.