5 uit 1 beoordeling

Linzen zoete aardappelsoep

De komende dagen daalt de temperatuur flink en dus komt er een winterse linzen zoete aardappelsoep op tafel. Deze soep valt in dezelfde categorie als de maaltijdsoep met kikkererwten. Het is een stevige soep zonder vlees.

Sinds begin dit jaar ben ik bezig om mijn voorraad op te maken. In december heb ik een vol boodschappenkrat met allerlei rommel uit de kast gehaald. Zo zonde dat er allerlei producten over de datum zijn gegaan. Nu heb ik mezelf opgelegd om aan de slag te gaan met artikelen die al langer in de kast liggen. Zo kwam ik een aantal zakken peulvruchten tegen. Lekker, gezond en goedkoop.

Linzen zoete aardappelsoep

Persoonlijk ben ik dol op linzen. Meestal gebruik ik deze peulvrucht uit blik of pot. Gewoon omdat ik te lui ben om ze (soms) eerst te weken en daarna te koken. Alleen moet ik bekennen dat de groene linzen uit zak toch echt lekkerder zijn. De curry poeder zorgt voor een lekker Indiaas tintje. Al zal niemand in India ooit boerenkool in de soep gedaan hebben… Kijk dat vind ik nu zo leuk aan koken. Gewoon een beetje van dit en een beetje van dat en het resultaat is een heerlijke verwarmende soep.

Linzen zoete aardappelsoep

Linzen zoete aardappelsoep

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 flinke ui
  • 2 winterpenen
  • 1 cm verse gember
  • olijfolie
  • 1 – 2 theelepels (hot) curry poeder
  • 2 tenen knoflook
  • 2 zoete aardappelen
  • 1,5 – 2 liter gekookt water
  • 2 bouillonblokjes naar keuze
  • 200 gram groene linzen (of vervang door blik linzen*)
  • 200 gram boerenkool

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd de ui in stukjes en de winterpenen in blokjes. Rasp de verse gember een theelepel is genoeg. Verwarm een pan met dikke bodem met een scheutje olijfolie. Bak hierin op laag vuur de ui, winterpeen, gember en curry poeder totdat de ui glazig is.
  • Schil, snijd en was de zoete aardappelen. Voeg toe aan de pan en pers hier 2 tenen knoflook boven uit. Bak 3 minuten.
  • Voeg eerst 1,5 liter gekookt water toe met de bouillonblokjes en breng aan de kook. Roer door elkaar zodat de blokjes goed oplossen. Voeg dan de linzen toe en kook zo’n 20 – 25 minuten totdat de linzen gaar zijn. Check de verpakking van de linzen om te zien of deze van te voren geweekt moeten worden.
  • Voeg 3 minuten voor tijd de gesneden boerenkool toe. Is de soep te dik naar jouw smaak? Voeg dan de rest van het gekookte water toe. Proef de soep en breng eventueel op smaak met een snufje zout, peper of meer curry poeder.

Linda’s Tips

  • * Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door een blik (310 gram) te gebruiken. Deze linzen zijn al gaar en hoeven niet te koken. De bereiding wordt dan iets anders. Voeg bij stap 3 anderhalf liter gekookt water en de bouillon blokjes toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Voeg 3 minuten voor tijd de linzen uit blik (wel even afspoelen) en de boerenkool toe.
Linzen zoete aardappelsoep

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.